Volumul ‘OPERA ASTRALĂ’ de Costin Popa

 

 

 


 

 


 

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii românești, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, București, Str. Batiștei, Nr. 15 prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București prezintă joi 27 februarie 2025, ora 18,00 volumul OPERA ASTRALĂ, autor criticul muzical Costin POPA, membru al Secției de Muzicologie a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Editura AKAKIA, 2024, Coperta  Tudor BANUȘ.

Avem nevoie de muzică mai mult ca niciodată. Muzica este un medicament”

Riccardo MUTI, dirijor italian,  Music Director Emeritus for Life, Chicago Symphony Orchestra

Serialul OPERA  dedicat teatrului liric și interpreților lui, spectacolelor, marilor repertorii,  început în anul 2002 de criticul muzical Costin POPA, continuă.

După OPERA LIVE, OPERA VIVA, OPERA ÎN DIRECT, OPERA ETERNA, OPERA DIVINA, OPERA ÎN PORTRETE, OPERA MĂIASTRA, OPERA CELESTĂ, OPERA MAGICĂ, OPERA MIRACOL, iată al unsprezecelea volum al ciclului, OPERA ASTRALĂ apărut la Editura AKAKIA, în anul 2024.

Volumul prezintă pentru a șasea oară în cadrul inspiratului ciclu o remarcabilă copertă aparținând cunoscutului artist plastic, pictor și ilustrator de carte Tudor BANUȘ…maestru al artelor vizuale…puțin spus!

Există, pare să ne povestească fiecare desen al lui Tudor BANUȘ care se scufundă și se umple în același timp, o artă cu un mare A, o artă neperisabilă„ confirmă scriitorul Mircea CĂRTĂRESCU

Noul volum de cronici și recenzii (aprilie 2020-august 2024), OPERA ASTRALĂ al lui Costin POPA cuprinde, în fapt studii atente, o  dedicație sublimă și competentă oferită artiștilor, artei spectacolelor, evenimentelor muzicale, melomanilor împătimiți aparținând acestui gen liric nemuritor, OPERA!

Salutăm faptul că în volum sunt incluse și cronici referitoare la Ediția XXVI a Festivalului George Enescu. Exemplu(…) ”Capodopera „Oedipe” este un titlu complicat din unghi muzical și regizoral, fiind suficient cititul partiturii lui George Enescu, al libretului lui Edmond Fleg pentru a motiva generarea de lecturi interpretative analitice minuțioase, alături de ideatici de mizanscenă puternic conexate filosofic. Nu mai vorbesc de copleșitorul rol titular, al cărui interpret trebuie să posede tragicul în glas și gândirea esențelor în spirit. Nu pot să mi-l șterg din memorie pe David Ohanesian.

În afara renumitelor sferturi de ton, a unor nuanțe puțin uzitate în lucrări lirice universale (Enescu atenționează de existența lor încă din primele file ale partiturii editate la Salabert), a fluctuațiilor agogice cerute a fi subtil perceptibile (și pe acestea, compozitorul le notează precis între paranteze și cu corpuri mici de literă, avertizând din start), paginile operei abundă în notații de dinamică, de multe ori aproape măsură de măsură sau chiar notă de notă, ceea ce sporește dificultatea execuției muzicale în condiții de acuratețe a respectării intențiilor enesciene, rămase de multe ori generice.

              Mitul oedipian se recomandă și el ca sursă previzibilă de tălmăciri diverse, începând de la simpla narațiune și până la simbolistică, alegorii, stilizări, abstractizări, cu singura condiție ca viziunea să izvorască din semnificațiile notelor. (…)

(Costin Popa – extras din articolul „Un nou Oedipe enescian pe scena Operei Naționale București”, publicat în volumul OPERA ASTRALĂ)

 


 

Prezintă

Costin POPA

Participă

Mihaela STANCIU, soprană

Robert NAGY, tenor

Victor Mihai URSU, bas

Ana BĂDICĂ, pianistă

Coordonatorul proiectului Aurora FABRITIUS

 


 

Muzica este o putere spirituală în stare să lege toți oamenii între ei.”

George ENESCU (1881-1955), compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român.

 


 

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei ZOOM. Pentru participare în sistem online, transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro pentru a primi în timp util linkul pentru conectare online. Înregistrarea video a conferinței va putea fi vizionată din  7 martie 2025 pe site-ul și pagina de facebook a instituției. Informații la telefon: 021 319.26 88