Concursului Națioinal de Poezie „Radu Cârneci” – editia a VIII-a

 

 

 

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei, culturii și literaturii române, Primăria Municipiului Bucureşti prin Casa de Cultură „Friedrich Schiller” în colaborare cu Revista și Cenaclul Arena Literară, sâmbătă 1 martie 2025, orele 11.30, găzduiește  Lansarea ediției a VIII-a a Concursului Națioinal de Poezie „Radu Cârneci” ornanizat de revista Arena literară și Asociația Difuzorilor și Editorilor Patronat al Cărții(ADEPC) și Prezentarea/Lansarea nr.36 al revistei Arena Literară.

 


 

Concursul Național de Poezie „Radu Cârneci”, aflat la a VIII-a ediție,  a fost inițiat în anul 2018, de  redacția revistei Arena literară și Asociația Difuzorilor și Editorilor Patronat al Cărții(ADEPC), după decesul marelui poet Radu Cârneci, Poetul Iubirii, având drept scop promovarea poeziei românești și poeților români de pretutindeni.

În cuvântul său de la lansarea primei ediții a concursului,= regretatul critic literar Aureliu Goci, Președinte al juriului la cele șapte ediții de până acum, afirma că „Prin autoritatea lui de mare poet, dar şi cu blândeţea lui paternală, Radu Cârneci poate deveni un simbol augural al începătorilor pe drumul greu şi imprevizibil al scrisului, ca un protector şi îndrumător care arată fiecărui aspirant drumul personal ce conduce în împărăţia literelor de aur. De aceea, organizarea unui concurs literar care să-i poarte numele,… este nu numai un gest de omagiere, ci şi o datorie faţă de toţi cei care bat la porţile afirmării”.

  • Edițiile de până acum ale concursului s-au bucurat de participări numeroase din partea poeților de limbă română din țară(din toate zonele geografice – de la Oradea la Constanța, de la Suceava la Giurgiu, bineînțeles majoritatea fiind din Capitală și zonele limitrofe) și din străinătate(din peste 15 țări, printre care: R.Moldova, Italia, Spania, SUA, Canada, Germania, Noua Zeelandă, Australia ș.a.), peste 750, majoritatea tineri, cărora le-au fost acordate peste 50 premii și numeroase mențiuni .Creșterea numărului autorilor participanți se datorează eforturilor noastre pentru creșterea vizibilității acestuia prin promovarea atât a concursului ca atare, cât și a autorilor onorați cu diverse distincții, activități care au precedat și au urmat fiecărei ediții, unora dintre laureați recunoscându-li-se ulterior calitatea de membrii ai breslei scriitoricești.
  • S-a remarcat de asemenea:
  • – participarea la ultimele ediții a unui număr însemnat de membrii ai USR;
  • – participarea din ce în ce a mai multor tineri, chiar elevi, unii dintre ei situîndu-se printre laureați;

– creșterea numărului participanților la ultimele ediții s-a datorat și faptului că laureații au beneficiat și de editarea gratuită a unui volum de Poezie (33 volume la ultimele cinci ediții), organizatorii fiind sprijiniți financiar și organizatoric și de conducerea editurilor Betta, Fast Editing, Rafet, Romhelion, Societatea Culturală „Dor, Dragoș Vrânceanu” și  Doamnele Elena Stanca, Carmen și Magda Cârneci, cărora le nulțumim.

Dar, în final, după cum afirma poeta Victoria Milescu „Câștigătorul absolut al concursului va fi însă întotdeauna poezia, indiferent de unde vine, cum ni se infățișează și cum se rostește”.

 


 

Radu Cârneci (n. 14 februarie 1928 – d. 9 decembrie 2017) a fost un poet  reprezentativ al perioadei postbelice și mai apoi postcomuniste a literaturii române, apreciat de critică ca Poet al iubirii. A fost, de asemenea, jurnalist, editorialist și traducător de poezii, autor al unor antologii valoroase.

. În anul 1948 a fost admis la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București, la care însă a renunțat pentru Politehnică, după care a mai  absolvit Facultatea de Silvicultură din Brașov în 1954 și Academia de Studii Psihologice și Sociale din București.
A fost fondatorul revistei de cultură Ateneu, pe care a condus-o până în 1972; grupul în jurul acestei reviste de anvergură națională, format din Radu Cârneci, George BălăițăSergiu Adam, Mihail Sabin, Constantin Călin, Viorel Savin, a constituit nucleul activității și activismului cultural în anii ’60-’70 în Bacău. Tot în 1972 a devenit secretar al Uniunii Scriitorilor (1972-1976). Din 1976 și până în 1990 a răspuns de secția de literatură și artă a revistei Contemporanul (1976-1990). În 1990, a reînființat la București, revista Neamul Românesc, publicație a Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de pretutindeni. A înființat și a condus Editura Orion din 1991 până în 2008. A fost director executiv al Fundației Naționale Izvoare pentru Protecția Naturii și Artelor în România.[4]

Pe lângă zecile de texte apărute în publicațiile de cultuă, între 1963-1988 a publicat 18 volume de poezii iar între 1993-2015 i-au apărut peste o duzină de antologii, majoritatea în mai multe volume și traduceri, cele mai reprezebtative fiind: Sonete – Shakespeare – Voiculescu – 1996; Miorița – în șapte limbi (română, franceză, spaniolă, italiană, engleză, germană, rusă), – 1997; Poezia de dragoste a lumii, 1997; Poezia Pădurii române (în patru volume: I. poezia populară de inspirație silvestră; II. clasicii; III. modernii; IV. contemporanii) – 2001; Cântarea Cântărilor – antologie (cuprinzând 16 variante în limba română, de la cea cuprinsă în Biblia lui Șerban – 1688 și până în prezent) – 2009; Antologia Sonetului Românesc (trei volume) – 2009, volumul de interviuri Amintiri din Paradis – 2015 ș.a

 


 

Revista Arena literară, revistă exclusiv literară, înființată și editată de Betta Editura S.R.L., a fost înființată în anul 2017, avându-i drept inițiatori/fondatori pe profesorii Ion Dodu Bălan și Nicolae Georgescu(actualul redactor șef), scriitorii Nicolae Dan Fruntelată, Aureliu Goci- redactorul șef, până la decesul survenit în 2024, Eliza Roha, Victoria Milescu, Paula Romanescu, Emil Lungeanu, Florentin Popescu și Nicolae Roșu, directorul revistei. Cu apariție trimestrială, revista a ajuns acum la nr.36, având drept obiectiv promovarea literaturii române de toate genurile.

În cei aproape nouă ani de la prima apariție, revista a reușit să atragă printre colaboratori peste 8oo scriitori, membrii ai U.S.R. și ai altor Societăți și Asociații  de propfil din țară, care acoperă toate genurile și domeniile literare, având rubrici și ateliere permanente de Poezie, Proză, Eseu, Critică și Istorie literară, Traduceri din și în limba română, Epigrană, Interviu.

În actualul număr publică peste 60 de autori, acoperind  majoritatea genurilor literare, tematica materialelor fiind diversă, de la evenimentele importante ale perioadei- 175 ani ai Luceafărului și Ziua Culturii Naționale, la Ziua Internațională a Femeii, acordând spații generoase materialelor evidențiate la ediția a VIII-a a Concursului Național de Proză Scurtă „Nicolae Velea”, altor proze și prozatori, Poeziei, atelierului de Critică, Târgului de Carte „Gaudeamus” ș.a.