Vernisajul expoziției de pictură „Vis de vară”


În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii române, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” organizează marti, 11 iulie 2023, ora 17.30, vernisajul expoziției de pictură „Vis de vară”, realizată de pictorul Petru Zomant.
Expoziția va fi deschisă în perioada 11-21 iulie.

Evenimentul se va desfășura în limba română, intrarea este liberă.
Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei Zoom.

Pentru participare în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro și veți primi în timp util link-ul pentru conectare online.

PETRU ZOMANT, UN PICTOR DE VALOARE PENTRU SUFLETUL NOSTRU
Un artist adevărat își culege subiectele fie din viața de fiecare zi, fie din cele mai frumoase vise ale sale. Domnul Petru Zomant face parte din prima categorie. A călătorit mult în viața sa, apoi imaginile surprinse le pune în tablouri memorabile. Vă propun să îl cunoașteți.
S-a născut la Bârlad, județul Vaslui. A stat la vârsta de 5 ani în comuna Borănești, județul Ialomița, apoi la Ciorogârla, județul Ilfov, în comuna Berceni, județul Ilfov ca mai apoi să se stabilească în cartierul Berceni în jurul vârstei de 12 ani, unde și-a continuat copilăria, și-a trăit adolescenta și anii de familist.
Inclinația sa spre frumos, spre desen, pictură, artă în general, l-a însoțit de mic. La școală desena pe copertele cărților, pe filele caietelor, pe orice spațiu alb, făcea cowboy, pistoale, portretele colegilor. Chiar a participat la un concurs de desen unde a și câștigat locul I, desenând uzina IMGB.
În jurul vârstei de 18 ani lucrează ca muncitor calificat la Fabrica de instrumente muzicale “Doina”, ca finisor clape pian. Dorința de a fi în permanentă interacțiune cu lumea artelor i-a purtat pașii către Teatrul Național unde a dat o proba, printre alți 500 de participanți pentru ocuparea unui post de actor corp ansamblu, pe care de altfel l-a și obținut cu proba “Interpretare la prima vedere cu grai moldovenesc” a replicii ,,Îmi curg șiroaie de gheață pe șira spinării de mânie”. În paralel, a înființat o formație de muzică cu alți prieteni, el cântând atât vocal cât și la chitară. După perioada armatei, în anii 1975, Petru s-a angajat la “Ciclop- Bujoreni”, unde a lucrat ca vopsitor auto, moment din care și-a putut pune în aplicație și în valoare dragostea pentru culori, pentru pictură, realizând combinații de culori, forme pe caroseriile mașinilor clienților și prietenilor. Între anii 1991-2011 a lucrat chiar și în Statele Unite ale Americii, tot ca vopsitor auto, unde a pictat, la cererea și dorința clienților, diferite desene și picturi pe caroseriile mașinilor.
După anul 2011 până în prezent, ocupația sa de bază este de taximetrist.
Prieten fiind cu marele actor Florin Piersic, Petru poartă în mașina sa portrete făcute marelui actor, portrete din creion, făcute pe cartonașe, portrete cu soția și copiii. Marea lui dragoste, pe lângă soția sa, este desenul și pictura, bucurând și încântând sufletele clienților cu portrete cu chipurile lor, pe care le dăruiește. Drumul sau s-a intersectat cu cel al marelui desenator și pictor Vladimir Zamfirescu care i-a apreciat picturile și desenele dându-i astfel un impuls în a merge mai departe.
Visa de mic să ajungă un mare desenator, un mare pictor și poate nu a găsit momentul sau persoana să-i dea acel imbold până nu i-a întâlnit pe Florin Piersic, Vladimir Zamfirescu și alte personalități care i-au validat munca și apreciat lucrările. De atunci, Petru pictează pentru prieteni, le încântă viața cu tablourile lui inspirate de orice este frumos; casele sunt pasiunea lui, îi place sa redea ,,viața” caselor pe care le vede pe strada, cu trecutul lor, mai fericit sau mai trist.
Viața lui Petru Zomant a fost și este dedicată desenului și pictatului.
După atâtea cuvinte, să vedem și niște tablouri minunatefie pe internet, fie în expoziție.
Numai bine și frumos tuturor!
Și nu uitați să zâmbiți!
Aristotel Bunescu, gazetar specializat pe arta plastică