București, orașul premierelor


În cadrul evenimentelor dedicate culturii românești contemporane, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București (PMB) organizează marți, 4 iulie 2023, ora 18.00, conferința București, orașul premierelor.

Andreea MÂNICEANU, istoric și muzeograf, Muzeul Municipiului București

 Bucureștiul a fost un oraș al hanurilor, al meșteșugarilor, al comercianților, al mahalalelor și al centrului care nu de puține ori era sclipitor în contrast cu restul său. În anii regelui Carol I, denumirea de Micul Paris se restrângea doar la centrul Bucureștiului. Bucureștiul a aspirat mereu la alinierea cu alte capitale europene, însă farmecul și povestea lui nu s-au regăsit niciodată în imitații. Conferința „București, orașul premierelor” este o întâlnire dedicată celor mai importante evenimente petrecute pentru prima dată, de-a lungul timpului, în spațiul bucureștean. Vă invităm, așadar, să descoperiți o poveste alcătuită din scurte secvențe despre întâmplări și oameni, despre case și străzi, despre repere și evenimente majore. O poveste ce îmbrăcă haina unei „istorii în date”, pentru a reconstitui imaginea unei Capitale aflată într-o continuă prefacere. Prima școală superioară din Țara Românească, prima gazetă românească, prima fabrică de ciocolată din România, prima linie de tramvai electric, inaugurarea iluminatului cu gaz lampant, prima femeie biciclist, toate acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante evenimente ce au avut debutul la București.                                            (Andreea MÂNICEANU)

Despre Andreea MÂNICEANU

Andreea Mâniceanu s-a născut în Giurgiu, la 27 noiembrie 1992. Este absolventă a Facultății de Istorie, Universitatea din București, și a masterului de „Istoria comunismului în România”, din cadrul aceleași facultăți. În 2020 a publicat la Editura Corint volumul „Arlette Coposu, soția Seniorului”. În prezent lucrează la Muzeul Municipiului București, în cadrul primului proiect expozițional de antropologie urbană din România – „Muzeul vârstelor – de la copilărie la senectute”, găzduit de Casa Filipescu-Cesianu.

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.

Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei ZOOM.

Pentru participare în sistem online, transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro pentru a primi în timp util link-ul pentru conectare online.

Înregistrarea video a conferinței va putea fi vizionată din 11.07.2023 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.