Vernisajul expoziției de pictură „Peisaje portugheze în viziunea unei românce”

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat în 22. November 1999 vernisajul expoziției de pictură Peisaje portugheze în viziunea unei românce” (22.11.1999 – 3.12.1999) a artistei plastice Maria Alina Biji.

 A picta o țară prin ochii sufletului. Aceasta este pasiunea discretă a Alinei Biji, obsedată de o privire subtilă asupra peisajelor, pe care le-a îndrăgit nu numai de la prima vedere, dar și după o îndelungată parcurgere a lor în perioada cât a fost ambasadoare a României, păstrând rădăcini adânci, înfipte în memoria sa nostalgică.

Acuarelele și celelalte tablouri pe care ea ni le înfțișează aici sunt un ecou al atmosferei misterioase care învăluie această țară “unde se sfârșește pământul și începe marea”, despre care vorbește Camões, marele poet al Descoperirilor. Modul prin care Alina Biji surprinde culorile, luminile și umbrele îndrăgitei Portugalii este ca și cum ar fi o descoperire.

Peisajelor li se adaugå compoziții în care spiritul de finețe devine, totodată, un spirit geometric, atât de drag maestrului mult admirat, pictorul Martins Correia, prietenul frățesc din timpul șederii în Portugalia.

Îmbinând tradția cu modernitatea, Alina Biji destăinuie un talent pictural pe care știe să-l însuflețească cu sensibilitatea sa afectivå.

Portugalia pe care ne-o dezvåluie este, înainte de toate, cea a inimii.

Aș dori să-i mulțumesc pentru această viziune atât de delicată care, sunt sigur, îi va încânta și pe prietenii noștri români.” (José Augusto Seabra, Ambasadorul Portugaliei la București)

MARIA ALINA BIJI

– născută la 9 august 1946 în Bucureşti;  absolventă a Liceului “I.L. Caragiale” (1965);  absolventă  a Facultăţii de Construcţii Bucureşti, secţia Drumuri şi Poduri (1970); absolventă a şcolii Tehnice  de Arhitectură, secţia Decoratori (1972); absolventă a Cursului de Pictură, clasa profesoarei  Claudine Thireau, Lisabona  (1997)

Participări expoziţionale

  • 1994: expoziţie de pictură a membrilor Corpului Diplomatic din Lisabona
  • 1995: expoziţie colectivă de pictură la Lisabona
  • 1996: expoziţie de pictură la Ambasada României din Lisabona