Vernisajul expoziției de pictură „Păunii – frumuseți nemuritoare”


Continuând tradiția de 64 de ani a promovării tinerilor artiștilor plastici români, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” şi Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociația Diplomație și Identitate Culturală Europeană, vă invită luni, 10 ianuarie 2021, ora 18.30, la sediul din Str. Batiştei nr. 15, sector 2, Bucureşti, la vernisajul expoziției de pictură Păunii – frumuseți nemuritoare, realizată de Ioana Simona Petcu.

Prezintă:

Florian Mihăilescu, artist plastic.

Ioana Simona Petcu, artist plastic

Coordonator proiect: Mihai Floroiu

În perioada 10-21.01.2022 puteți să vizitați expoziția de luni până vineri, între orele 10.00-16.00, la sediul din Str. Batiștei nr. 15, București. Începând cu 14 ianuarie 2021, expoziția se poate viziona și pe site-ul Casei Schiller (www.casaschiller.ro) și pagina de facebook (www.facebook.com/casadeculturafriedrichschiller).

Odată cu venirea pandemiei și automat cu toate schimbările bruște și rapide din viața noastră, cred că mulți oameni au simțit nevoia de un refugiu. Refugiul meu a fost în pictură, m-am putut bucura în continuare de o libertate care astăzi nu mai există. Am ales ca subiect PĂUNUL, deoarece această pasăre este considerată un simbol al eternității. Legenda spune că această pasăre rămâne la fel de frumoasă și după moarte. În Evul Mediu, păunul pictat lângă arborele vieții era un simbol al credinței eterne și al lui Iisus. Pe lângă numeroasele semnificații pe care păunul le are, eu am fost cucerită în cea mai mare parte de înfățișarea sa fizică. Mereu                 m-am întrebat dacă aceste păsări vin din Rai/Eden. Acest lucru m-a făcut să îmi doresc foarte mult să îi pictez și să aduc o pată de culoare și un zâmbet în ochii privitorului. Fiind o iubitoare de frumos înnăscută, tind să cred că sunt mulți oameni pentru care prezentarea picturilor mele va însemna distragerea pentru câteva momente din realitatea gri a lumii ce ne înconjoară în prezent. Eu am ales să văd și partea bună în perioada de izolare având mereu în minte proverbul: „Fă rai din ce ai. Stând acasă, am avut mult mai mult timp pentru pictat și în acest fel au luat naștere cele 10 tablouri. Așadar, vă invit în Raiul” meu. (Ioana Simona Petcu)

Ioana Simona Petcu propune la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București o inedită expoziție figurativă cu elemente emblematice dedicate nemuririi. Expoziția „Păunii – frumuseți nemuritoare” reprezintă o adevărată incursiune în afara granițelor cotidinene, în lumea existenței ancestrale a veșniciei. Studiile aprofundate de la Universitatea din București, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul” – Secția Artă Sacră au orientat activitatea creatoare a tinerei artiste către un concept expozițional variat, cu elemente compoziționale clasice, ce ne amintesc de broderiile extremului orient sau de cele realizate cu mult rafinament în atelierele medievale ale Principatelor Române. Lucrările sunt armonizate prin abordări clare ale suprafețelor, cu structuri bine definite prin compoziții cromatice delicate, în culori saturate aplicate cu naturalețe și jovialitate. Expoziția mijlocește eliberarea dorită de fiecare dintre noi către o lume plină de culoare, lumină și bucurie redată de veșmintele împărătești ale păunilor. (Artist plastic Florian Mihăilescu)

Ioana Simona Petcu
Născută la 12 mai 1997, în orașul București. Este absolventă a Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” și a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, secția „Artă Sacră”. În cadrul aceleași facultăți a absolvit și masterul de „Comunicare și Comuniune în mediul ecclesial”, cu lucrarea intitulată „Biserica – Mediu de comunicare în societatea actuală”. În prezent este profesor de Educație Plastică la Școala gimnazială nr. 73 Barbu Delavrancea din București.

Evenimentul se va desfăşura în limba română.Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2: Ministerul Sănătăţii, Adeverinţă de vaccinare (persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; CNAS, Certificat de Concediu medical Seria CCMAO (persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2); Test RT-PCR (persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore); masca este obligatorie.