Vernisajul expoziţiei de Patchwork


Casa de Cultură „Friedrich Schiller” găzduiește de aproape 16 ani expoziții de quilt-uri, iar în  4 decembrie 2015   a organizat  vernisajul expoziţiei de patchwork a membrelor Asociaţiei Române de Patchwork. În cadrul evenimentului a avut loc și o tombolă cu decorațiuni de Craciun.

A prezentat: Alexandrina Popescu, preşedinta asociaţiei.

„Asociaţia Română de Patchwork”, înfiinţată în decembrie 2007, îşi propune promovarea şi în ţara noastră a acestui minunat hobby al femeilor din lumea întreagă. Iubitoare ale lucrului de mână, au descoperit cu ajutorul internetului această artă a PATCHWORK- ului şi au dorit să împărtăşească această bucurie cât mai multor persoane. Lucrul de mână este şi la noi în ţară o preocupare în timpul liber. Din materiale aparent banale se pot realiza obiecte decorative pentru a oferi prietenilor cadouri. Folosind metode tradiţionale şi moderne se pot realiza QUILTURI, ce transmit impresii, stări, sentimente evocatoare de evenimente din viaţa fiecăruia, a familiei, a prietenilor. Asta presupune să iubeşti materialele textile, să le oferi şansa de a avea o nouă viaţă, realizând prin îmbinarea lor un nou material şi anume patchwork-ul.

Doamna Alexandrina Popescu, preşedinta asociaţiei pune multă pasiune pentru a atrage cât mai multe persoane care să iubească şi să preţuiască această formă de exprimare artistică.

Evenimente şi activităţi de patchwork în anul 2009, iniţiate şi coordonate de Alexandrina Popescu, preşedinta Asociaţiei:

Cursuri de patchwork la Casa de Cultură „Friedrich Schiller”: martie – mai 2008, octombrie – decembrie 2009;

Workshop-uri demonstrative la târgul de hand – made pentru copii, 10 octombrie; 2009 Kihi- Kiha la librăria Cărtureşti, organizate cu sprijinul: http://www.masinicasnice.ro/

Participări la expoziţii de grup: Expoziţie la Sala Dalles în perioada Sărbătorilor de Paşti 2009; 9 august 2009- participare în cadrul întâlnirii franco – române (organizată de Asociaţia Dacia Mediteranee) de la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” cu o expoziţie de patchwork intitulată „Eminescu – poezie şi culoare”; 5-8 noiembrie 2009- participare la expoziţia internaţională de patchwork de la Budapesta organizată cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Maghiare de Patchwork. La expoziţia din 4 decembrie 2009 de la Casa Schiller a participat şi grupul de patchwork al Asociaţiei Francofoniei din Bucureşti, care împreună cu membrii Asociaţiei Române de Patchwork au realizat quiltul prieteniei român-francez.

Din 2010 până în prezent au fost organizate anual expoziții de patchwork ale Asociaţiei Române de Patchwork.

 „Pasiunea de a uni peticele a apărut în viața mea în 1995, după ce am vizitat o expoziție de quilt-uri  în Germania. Mi-a plăcut așa de mult, am învățat și am lucrat foarte mult… nu mai știu numărul quilt-urilor făcute. Lucrul de mână este şi la noi în ţară o preocupare în timpul liber. Folosind metode tradiţionale şi moderne se pot realiza QUILT-URI, ce transmit impresii, stări, sentimente evocatoare de evenimente din viaţa fiecăruia, a familiei, a prietenilor. Evident asta presupune să iubeşti materialele textile, să le oferi şansa de a avea o nouă viaţă, realizând prin îmbinarea lor un nou material şi anume patchwork-ul.

Am organizat cursuri  pentru a da mai departe ceea ce știam. M-am bucurat să văd românce interesate de acest hobby iubit de femei din toată lumea. M-am străduit în toate modurile să fac, pe cît posibil, cunoscut patchwork-ul și la noi în România. Am călătorit, am vizitat expoziții, am cunoscut oameni minunați și țările lor. Îmi petrec timpul placut! Am dăruit quilt-uri celor dragi. Acestea sunt o parte dintre beneficiile pasiunii mele.

La Casa Schiller am participat la prima expoziție în 2003 împreună cu alte trei expozante (USA, Germania și Franța) în 2003.

Lucrul de mână este şi la noi în ţară o preocupare în timpul liber. Din materiale aparent banale se pot realiza obiecte decorative pentru a oferi prietenilor cadouri. Folosind metode tradiţionale şi moderne se pot realiza QUILTURI, ce transmit impresii, stări, sentimente evocatoare de evenimente din viaţa fiecăruia, a familiei, a prietenilor. Asta presupune să iubeşti materialele textile, să le oferi şansa de a avea o nouă viaţă, realizând prin îmbinarea lor un nou material şi anume patchwork-ul.”(Alexandrina Popescu)