Vernisajul expoziției de fotografie Siria si Yemenul de Nord

Casa de Cultura “Friedrich Schiller”  a organizat 16.09.2002 vernisajul expoziției de fotografie Siria si Yemenul de Nord a Aureliei Leicand (Germania).

“Pasiunea pentru fotografie este legata de un permanent “dor de duca”, iar aceste doua imbolduri m-au purtat pe multe meridiane. Fireste ca am batut toate drumurile Europei – de la fiordurile norvegiene si tarmurile crestate ale Scotiei pâna la vârful cizmei italiene, de pe dealurile însorite ale Lisabonei pâna la malurile domoale ale Volgai.

Ceea ce ma atrage în mod irezistibil în fotografie este miscarea. De aceea prefer marea muntilor si oamenii peisajului. Oamenii si instantaneele – un zâmbet în pragul unei case, o convorbire aprinsa în târg, o motocicleta în goana cu patru persoane calare (în Asia)”. (Aurelia Leicand)

Aurelia Leicand a fost  redactoare, ziaristă şi traducătoare. Născută la Piteşti, a studiat la Universităţile din Bucureşti şi Roma literatura engleză, literatura italiană şi istoria artelor.

Din 1965 s-a stabilit la München. A lucrat la secţia română a postului de radio “Europa Liberă” pînă la mutarea acestuia la Praga.

Pasiunea ei pentru fotografie a început în anii `70, lucrând cu filme negative color, apoi alb-negru şi ulterior cu diapozitive. Între 1974 şi 1976 a urmat cursurile de fotografie de la Universitatea Populară din München cu profesorul H. G. Schäfer.

Artista a fost autodidactă în materie de fotografie, datorând foarte mult cunoştinţelor obţinute la cursurile de istoria artei ţinute de profesorii G. Oprescu, Mircea Nădejde, Alexandru Busuioceanu, prof. Toesca (Roma), precum şi de d-na asistentă Lori Costescu.

Din 1976 este membră activă a Clubului fotografic “Action”, înfiinţat de profesorul H. G. Schäfer, participând în cadrul clubului la o expoziţie cu tema “Londra” organizată în 1980 de British Council din München. În 1981 a avut o retrospectivă la “Haus der Begegnung” din München.

A obţinut premii la numeroasele concursuri de fotografie la care a participat, precum şi la reviste de specialitate, unde i-au fost publicate mai multe lucrări. A luat parte cu succes la expoziţiile organizate în urma concursurilor de fotografie la Schleißheim, Herrsching şi Burghausen (Germania).

A participat la activităţile grupului literar-artistic “Apoziţia” din München, condus de George Ciorănescu, prezentând serii de diapozitive din diferite călătorii.

Aurelia Leicand a călătorit în toată lumea: din Orientul Mijlociu până în Africa, şi apoi în America de Nord şi de Sud, cu escale din Canada până în Patagonia. În ultimii ani este atrasă în mod special de ţările din Asia de Sud-Est – Tailanda, Birmania, Vietnam, Laos, Cambodgia şi mai ales India.

Începând din primavara anului 1998, Aurelia Leicand şi-a prezentat lucrările la o serie de expoziţii fotografice din Bucureşti:

– “Oameni din lumea largă” (I), 16 – 30 aprilie 1998 la Fundaţia Culturală Română

– “Oameni din lumea largă” (II), 28 mai – 5 iunie 1998 la Casa de Cultură “Friedrich Schiller”

– “Carnavalul din Veneţia şi Carnavalul din Basel (Fastnacht)”, 5 – 25 octombrie 1998 la Casa de  Cultură “Friedrich Schiller”

– “Temple din Asia de Sud-Est”, 5 – 25 iulie 1999 la Casa de Cultură “Friedrich Schiller”

– “India de Nord şi de Sud”, 26 mai – 10 iunie 2000 la Casa de Cultură “Friedrich Schiller”

– “Marea Britanie şi ţările din Common Wealth”, 13 – 31 mai 2002 la Casa de Cultură “Friedrich