Vernisajul expozitiei de fotografie „PRO NATURA“, FRANZ FINTA (Timișoara)


Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Forumul Democrat al Germanilor din Timioara au organizat în 4 iunie 2002 vernisajul expozitiei de fotografie „Pro Natura“ a domnului Franz FINTA (Timișoara) și o seara literara de grup a Cercului Literar „Stafeta“ al Forumului Democrat al Germanilor din Timisoara, prezentata de Alexandrina PAUL (lirică), Eva MAYER (proză umoristică) și Prof. Luise FINTA („Din viata unui drumet“, cu traducere în limba romana), cu acompaniament muzical și prezentare de diapozitive.

Francisc FINTA s-a născut la 9 septembrie 1938 în Timişoara. A absolvit Academia de Muzică

„G. Dima“ din Cluj-Napoca în 1963. Până în anul 1975 a fost membru al Orchestrei Filarmonice “Banatul“ din Timişoara, iar apoi până la pensionare a funcţionat ca profesor titular la catedra de vioară a Liceului “Ion Vidu“ din Timişoara.

Fotografia îl pasionează din anii studenţiei, când începe să imortalizeze pe peliculă (în alb-negru) frumuseţile naturii din ţara noastră. Studiind literatura de specialitate, s-a perfecţionat necontenit în arta fotografică. În diferite reviste bucureştene, precum şi în “România Pitorească“ au apărut fotografii şi articole pe teme turistice semnate de domnul Finta. A participat la câteva expoziţii colective, iar acum îşi prezintă prima expoziţie personală.

 „Domnul Profesor Finta nu este numai un îndrăgostit de natură, ci şi un poet şi filozof al ei. Căci ce altceva am putea spune despre lucrările “Giuvaerele naturii“, “Evantaie de apă“, “Podoabele iernii“, “Gingăşie cu ţepi“, “Primele raze de soare“ sau “Poezie de toamnă“ decât că reprezintă un poem închinat frumuseţilor naturii. Un mesaj aproape mistic ne transmite lucrarea “Rugăciune“, în care ramurile copacului cu frunzele galbene se ridică spre un cer senin într-o implorare a divinităţii pentru pace şi fericire.“ (Alexandrina PAUL)