Tur de MARe / Muzeul de Artă Recentă

În cadrul evenimentelor dedicate Ciclului de prezentare a  muzeelor din București, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Primăria Municipiului București vă invită începând  cu 8 martie 2021 la un TUR de MARe / MUZEUL DE ARTĂ RECENTĂ, Casa neagră din Primăverii, singurul Muzeu de artă privat al Capitalei, vizionând  pagina de web www.casaschiller.ro și pagina de facebook  www.facebook.com/ casadeculturăfriedrichschiller

Excelent Centru de Cultură și Educație, MARe, Muzeul de Artă Recentă propune un model modern și complex de prezentare, un punct turistic educațional elevat, la care vă invităm alături de criticul de artă Erwin Kessler, directorul fondator al instituției.  Veți fi surprinși de valorile artistice care alcătuiesc patrimoniul muzeului… Viziunea modernă a MARe ne-a determinat parteneriatul în aceste momente grave ale Vieții… în dorința de a vă oferi o imensă Bucurie spirituală!

Patrimoniul acestui muzeu deschis în anul 2018 cuprinde lucrări valoroase aparținând unor artiști români deja recunoscuți în țară și peste hotare, astfel puteți admira cele mai bune lucrări semnate de Ion Țuculescu, Horia Bernea, Marian Zidaru, Ion Grigorescu, Ștefan Bertalan, Ioana Bătrânu, Ecaterina Vrana, Dumitru Gorzo…… peste 150 de opere…

Muzeul oferă pe lîngă colecția permanentă și expozițiile temporare, o Bibliotecă, Cursuri educative, Auditorium, Publicații, Ateliere de creație pentru copii, MARe de MIC și  gift shop cu albume de artă și obiecte produse de artiști români.

„MARe/Muzeul de Artă Recentă, condus de Fundația MARe, este primul muzeu din România dedicat artei locale a ultimilor 50 de ani. De asemenea, este primul muzeu privat de artă din România post comunistă (precedat fiind de Muzeul Simu) și primul muzeu de artă din România, construit cu această destinație.

Desfășurat pe o suprafață de circa 1200 metri pătrați, pe 5 niveluri (subsol, parter, etajele 1 și 2, mansardă) MARe își propune să fie din toate punctele de vedere un „spațiu-eveniment”. Va fi un eveniment atât prin arhitectura sa îndrăzneață, cât și prin amenajarea spațiilor interioare (în care a abandonat conceptul convențional de tip „white cube”). Va fi un eveniment și prin complexitatea ofertelor sale, căci pe lângă muzeul propriu-zis și a programelor/evenimentelor specifice, vor exista un auditorium cu acustică de excepție, o bibliotecă care va oferi cititorilor unele dintre cele mai importante titluri și publicații de artă modernă și contemporană din Europa, un magazin cu produse originale și o cafeterie cu grădină de vară.

Muzeul va oferi mai mult decât expoziții (temporare și permanentă) în care vor fi prezentați artiști români (în special) și străini. Va prezenta mai mult decât lucrările proprii sau/și cele împrumutate de la muzeele, galeriile, colecționarii și artiștii din țară sau din străinătate, cu care va dezvolta acțiuni în parteneriat. MARe va oferi programatic cursuri pentru copii, adolescenți și adulți, va derula programe care vor include proiecție de film, performance, muzică experimentală, va desfășura o intensă activitate de cercetare, documentare și editorială.

MARe/Muzeul de Artă Recentă își propune să ocupe un gol. „Piața” de artă din București și din România este în dezvoltare. Numărul de evenimente culturale este, de asemenea, în creștere. Există deja un public consumator de cultură și a apărut deja o infrastructură care să-i răspundă cererii, chiar dacă e la început. Galerii, bienale și festivaluri anuale, case de licitații, conectarea la piața și la viața culturală de peste granițe, toate acestea au creat cadrul firesc pentru apariția unui muzeu privat de artă.

MARe dorește să fie un semnal, un exemplu. Un semn că s-a trecut un prag și o invitație către oricine este dispus să-l treacă. Spre deosebire de galeria de artă, care propune artiști, muzeul de artă îi confirmă. La acest nivel, muzeul este marcat de o responsabilitate fără echivoc. Selectarea lucrărilor și a artiștilor, conceptele curatoriale, toate trebuie să aibă în vedere această responsabilitate și să-i răspundă.” (Erwin Kessler)

In urmă cu 30 de ani, Erwin Kessler absolvent al Universităților din București, Filosofie și Istoria Artei  a ales drumul către Fundația Culturală Română, devenită ulterior Institutul Cultural Român…..  să redactăm  împreună reviste de Cultură adevărată… am izbutit în tranzitul care nu se mai sfârșește nici astăzi….. să facem 3 reviste, nu una, ARC, CREANGA DE AUR  și antologia tematică PLURAL.

Colegi buni, 20 de ani buni, având alături foarte puțini alți colegi buni…..dragi aduceri aminte prozatorului George Bălăiță la ARC și CREANGA DE AUR.…..la PLURAL ni s-a alăturat tălmăcitorul fără egal Dr. Adrian Solomon… am parcurs momente nu ușoare cu politica de carte din acele clipe…..austeritate financiară, restabilirea gusturilor artistice… reașezarea criteriilor de analiză literară și de artă…încercând să păstrăm  un echilibru de mare bun simț în scara valorilor …..

Erwin Kessler  este un Intelectual veritabil care păstrează Bucuria noilor descoperiri,  care știe să ”citească”, să ”vorbească” și să ”scrie” foarte bine. Este în același timp un foarte bun ”analist”, un excelent  observator! Am avut umor în etapele parcurse împreună în realizările culturale?

Aș recunoaște că de multe ori ne-a fost foarte dificil, în schimb am păstrat permanent prezentă o gravitate a judecăților de valoare cât mai exactă…  tinzând  salvator spre Armonia atât de necesară respectului față de Cultură…

Erwin a ales permanent Calea Artei? Cred că Arta l-a ales pe Erwin! Este extrem de Selectiv, de multe ori aș zice că  este Exclusivist, pozitiv cel mai adeseori…

Bun Camarad de Idei, de mare Incredere, admirator al celor mai înalte Valori culturale, literatură, artă, istorie, antropologie, film…..fapt extrem de important pentru stabilirea potențialului artistic actual…..

Muzeografia, Știință cu mari și profunde valențe educaționale,  o cale directă spre  Cultura viitorului ne oferă o Surpriză….. un Muzeu privat, și încă unul dedicat Artei Recente, o premieră în viața Capitalei noastre……sigur, după Muzeul Simu deschis în anul 1910, cu istoria lui… MARe este cu adevărat o  Provocare care solicită responsabilitate……este o instituție muzeală complexă… Aici, aș zice este locul lui Erwin Kessler,  fondator și manager al  Muzeului ARTEI  RECENTE…

Șansa de a conduce MARe  i se potrivește extraordinar, mai degrabă aș face precizarea că MARe are șansa de a se afla sub bagheta lui Erwin Kessler.  Atenție ! Arta Recentă este și va rămâne încă multă vreme …..un imperiu al nisipurilor  mișcătoare!

Seriozitatea, retrăirea selecției lucrărilor de artă pentru alcătuirea patrimoniului acestui muzeu special, Universul creat în jurul instituției….. sunt fascinante în viața profesională a lui Erwin. Am convingerea că rapiditatea observației, cunoștințele profunde ale Valorilor autentice, interpretarea personală avizată, demnitatea alegerilor și respectul, chiar Obsesia pentru autentic îi vor conduce pașii.

Izbândă, putere de muncă îi doresc, asigurîndu – l de prețuirea și toată prietenia… sunt alături de Erwin Kessler în navigarea MARe.” (Aurora Fabritius, 2021)