Spectacol de teatru și muzică : SCRISORI ROMANTICE GEORGE SAND, FRÉDÉRIC CHOPIN – regia CRISTINA LASCU  

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat în 23.04.2010 spectacolul de teatru și muzică Scrisori Romantice inspirat de „Povestea vieţii mele” de George Sand  şi de corespondenţa sa cu Frédéric Chopin; muzica: Frédéric Chopin. Regia evenimentul a fost semnat de Cristina Lascu.

Au interpretat: Cristina LascuGeorge Sand, Andreea Cristea – Louise Chopin, Ștefan Opreanu – Frédéric Chopin.

Spectacolul  Scrisori romantice  îşi propune să omagieze personalitatea şi creaţia muzicală a marelui compozitor Frèdèric Chopin în anul în care se aniversează 200 de ani de la naşterea sa.

Scenariul dramatic e inspirat din corespondenţa lui,  atât cu  George Sand, femeia care i-a stat alături aproape 10 ani din viaţă, cât şi cu alte personalităţi ale epocii  (compozitorul Franz Liszt, pictorul Eugène Delacroix) precum şi din amintirile lui George Sand publicate în 1855, sub titlul „Histoire de ma vie” („Povestea vieţii mele”).

În 1849, la câteva zile după  înmormântarea lui Chopin (care murise pe 17 octombrie), George Sand (de care se despărţise în  1847) vine în casa în care celebrul compozitor îşi trăise ultima lună din viaţă,  situată în Place Vendome  nr. 12., dorind să-şi ia înapoi scrisorile pe care i le scrisese. Aici are surpriza s-o găsească  pe Louise,  sora mai mare a lui Chopin, care venise la Paris încă din 8 august 1849 pentru a fi alături de fratele ei grav bolnav. Întâlnirea dintre cele două femei este prilejul evocării nu doar a personalităţii şi vieţii bărbatului de care fuseseră atât de legate, fiecare în felul ei, ci şi a muzicii sale nemuritoare.”    (Cristina Lascu)

În program: Frédéric Chopin: Sonata în si bemol minor op. 35 – Marş funebru, Studiu în fa minor op. 25 nr. 2, Preludiu în  La major, op. 28, nr. 7, Balada în sol minor, op. 23, nr. 1, Mazurca în Re major op.33, nr. 2, Mazurca în Do major op.33, nr. 3, Vals în Re bemol major, op. 64 nr.1 (Valsul căţeluşului), Vals în Sol major, op.70 nr. 1, Nocturna în do diez minor, op. 27 nr. 1, Nocturna   în la bemol major, op. 32, nr. 2, Nocturna în mi major op. 62 nr. 2, Nocturna în do minor op. 48 nr. 1, Fantezia în fa minor op. 49, Marea fantezie pe arii poloneze, op.13 – fragment, Scherzo în si minor op. 20 nr. 1, Scherzo   în mi major op. 54, nr. 4, Balada în Fa major, op. 38, nr. 2, Poloneza  în La major op. 40 nr. 1, Mazurca în fa minor op. 68 nr. 4, Marele vals briliant în Mi bemol major, op. 18 nr.1 – fragment, Poloneza în La bemol major, Op. 53, „Eroica”.

Cristina Lascu

După ce a absolvit Facultatea de Energetică,  a urmat studii de arta actorului la clasa profesorului Cătălin Naum, susţinându-şi examenul de licenţă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1999;

Din 2007 este membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER);

A jucat în filmul “Prea cald pentru luna mai” în regia Mariei Callas-Dinescu şi a interpretat personajele Anna-Magdalena Bach din “Oratoriul Patimile după Matei” şi Georges Sand din “Chopin şi romantismul muzical”, ambele spectacole fiind produse şi difuzate în direct de canalul TVR 2);

În  1994 a absolvit şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul  Universităţii Bucureşti, fiind  din acelaşi an redactor la Televiziunea Română unde a realizat documentare pe teme din domeniul teatrului şi al muzicii clasice;

În 2005 şi-a susţinut teza de doctorat cu lucrarea “Managementul sistemelor de comunicare audiovizuală în logică fuzzy” ;

În 2008, a realizat la Ateneul Român, alături de pianista Andreea Cristea, spectacolele „Soţul meu, domnul Bach” şi „Mozart şi eternul feminin”, în cadrul proiectului „TeaM – Teatru şi Muzică în echipă” al Filarmonicii „George Enescu”;

Spectacolul „Scrisori romantice”, pe care l-a realizat în cadrul proiectului „Stagiunea de Marţi Seara” al Filarmonicii „George Enescu”,  a avut premiera pe 19 ianuarie 2010 la Ateneul Român, inaugurând Anul Internaţional „Chopin”. Spectacolul a  fost reprezentat şi la Clubul UNITER „Le Theatre”, precum şi la Casa Schiller.

Împreună cu pianista Camelia Pavlenco a realizat recitalul „Anotimpurile muzicii, anotimpurile poeziei”, prezentat în mai multe oraşe din ţară.

În prezent (2010 )este studentă în anul IV la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la secţia de regie de operă.