Prezentarea volumului bilingv „De la Sibiu la Alba Iulia 1916-1918 / Von Hermannstadt nach Karlsburg 1916-1918”


În cadrul evenimentelor dedicate istoriei României, Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Str. Batiștei, nr. 15 organizează   Joi  28 APRILIE, ora 17,30 prezentarea volumului bilingv DE LA SIBIU LA ALBA IULIA, 1916-1918/ VON HERMANNSTADT NACH KARLSBURG,1916-1918 de Ion. I. Lapedatu, apărut la Editura Oscarprint, București.

Prezintă:

Prof. Univ. Dr. Ioan OPRIȘ, MNIR, Muzeul Național de Istorie a României

Dr. Sabin Adrian LUCA, manager Muzeul Brukenthal, Sibiu,

Andreas WILD, Vicepreședintele Fundației I. I. Lapedatu, Germania

Coordonatorul proiectului Aurora FABRITIUS

 Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit. (Florin CONSTANTINIU, 1997, O istorie sinceră a poporului român, Editura Univers Enciclopedic)

Volumul de Ion I. Lapedatu „De la Sibiu la Alba Iulia 1916-1918  – Von Hermannstadt nach Karlsburg 1916-1918” a fost lansat la 14 septembrie 2021, ziua nașterii gemenilor Lapedatu, în Sala Oglinzilor a Forumului Democratic al Germanilor din România de la Sibiu, eveniment găzduit de Muzeul Bruckenthal, la care au participat directorul muzeului și personalități reprezentând Universitatea Lucian Blaga, ASTRA, Arhivele Naționale din Sibiu și Fundația Lapedatu (Ioana Wild, Președinte, Andreas Wild, vicepreședinte, Prof. univ. Dr. Ioan Opriș și av. Marius Pavel, membri de onoare).

La 28 aprilie 2022, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București invită publicul la o prezentare a volumului cu participarea unor personalități din viața culturală românească.

Anticipăm că ecoul va fi amplificat prin acțiunile publice care vor avea loc în lunile viitoare.”

(Ioana și Andreas WILD, președinte și vicepreședinte al Fundației I. I. Lapedatu)

Sunt puțini semenii noștri care înțeleg mersul lumii, aparținând, cu sau fără voia lor, istoriei. Sunt rari aceia care, prin destin și mod de viață, se arată conștienți pe seama celor ce se petrec în vremea lor. Iar cei care, deliberați în acțiunile lor, contribuie la mersul istoriei prin merite recunoscute public sunt și mai puțini ca număr, ceea ce le mărește importanța. Adeseori ei apar în momente tensionate, descoperindu-și vocația constructivă, ieșind din rândurile masei, impunându-se semenilor. Un asemenea profil îl au și gemenii Alexandru și Ion Lapedatu, născuți în familia dascălului de la liceul românesc din Brașov.(…)

În cartea de față – cu preluări directe din mărturii deja publicate, dar și din documente private, la care se precizează atent sursele – subiectul este cel al recepției evenimentelor majore care au debutat prin intrarea României în Primul Război Mondial și au culminat cu Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, consemnate într-un Jurnal de război aparținând lui Ion Lapedatu început la 14/27 august 1916 și continuat în corespondența și memoriile sale ulterioare.(…)

Ion Lapedatu s-a implicat direct în pregătirile Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, acționând în satele de pe Valea Hârtibaciului, lămurind, explicând pe înțelesul tuturor ce era de făcut și fiind încredințat de cei din Nocrich-Alțâna, al căror conducător direct era, cu credențional scris ca să ia parte la Adunare și să voteze Unirea.(…)

Ca ministru de finanțe, Ion Lapedatu și-a concentrat energiile pe stabilizarea monedei, a cărei soluționare cerea un important împrumut extern. El găzduiește la București și convinge auditori britanici de bonitatea României.(…)

În august 1939, amândoi frații Lapedatu erau în străinătate: Alexandru participa la a XXXV-a Conferință Interparlamentară în Oslo, Ion era, ca în fiecare an, în vilegiatură la Karlovy Vary. A fost ultima lor ieșire din țară: amândoi s-au grăbit să se întoarcă acasă, abia reușind să ajungă înainte de declanșarea războiului(…)

Astăzi  se recunoscut faptul că personalități marcante, cum au fost frații Lapedatu și congenerii lor din generația Marii Uniri, sunt cei care au pus, într-un răstimp de numai douăzeci de ani, bazele unui țări de toți respectate, și care, în ultimele decenii, își redefinește locul în contextul european” (Dr. Ioan OPRIȘ, Postfață: „Ion Lapedatu – martor și lucrător pentru istorie”)

Evenimentul se va desfășura în limba română, intrarea este liberă.

Conferința va putea fi vizionată și online din 05.05.2022 pe site-ul și pagina de facebook a instituției.

Participarea la eveniment la sediul instituției cu o programare prealabilă: e-mail cultura@casaschiller.ro, info@casaschiller.ro, sau telefon 021.319.26.88.

Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la  adresa cultura@casaschiller.ro.

Joi, 21 aprilie 2022 veți primi în timp util link-ul de conectare la conferința online.

Recomandăm purtarea măştii în sala de conferinţe.