Prezentarea albumului „Arhiva de arhitectură: Paul Smărăndescu 140”

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Primăria Municipiului București în parteneriat  cu Asociaţia Istoria Artei organizează marți, 09 iunie 2022, la ora 18.30 prezentarea albumului Arhiva de arhitectură: Paul Smărăndescu 140”, susținută de dr. Oana Marinache, istoric de artă, cercetător și președinta Asociației Istoria Artei.

În 26 iunie 2021 s-au împlinit 140 de ani de la nașterea arhitectului Paul Smărăndescu (1881-1945) în București, în familia lui Anghel și Agnes Smărăndescu, cu puternice legături în lumea negustorimii multietnice. Casa de cultură ”Friedrich Schiller” împreună cu Asociația Istoria Artei organizează în 31 mai 2022 cel de-al treilea eveniment dedicate cinstirii memoriei lui Smărăndescu, personalitate de seamă a lumii culturale a secolului al XX-lea.

Albumul de fotografii, realizate sau colecționate de architect, este al șaptelea din colecția ”Arhiva de arhitectură” a Editurii Istoria Artei. El se înscrie și într-o serie de publicații dedicate activității sale, după ce în 2020 au apărut un număr special al publicației culturale ArhiTur nr. 1/2020 și albumul ”Arhiva de arhitectură: Paul Smărăndescu 75”. De asemenea, am inaugurat   http://paulsmarandescu.blogspot.com/ cu o seamă de documente identificate în arhivele bucureștene.

Cu prilejul unei vizite la Biblioteca Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, organizată alături de membrii Asociației noastre, pentru a marca Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie 2021), am avut șansa de a descoperi o parte dintre albumele și publicațiile de specialitate donate de Smărăndescu, care a fost profesor (1920-1942) și decan (1938-1940) al acestei instituții.

Trei albume ne-au atras atenția în mod deosebit, cele cu fotografii, unele realizate pe parcursul unor excursii întreprinse chiar de Smărăndescu în perioada interbelică. Albumul IV 499 (fost 193-4 în colecția Smărăndescu) are datarea 1924-1925-1926 și conține documente fotografice referitoare la Căldărușani, Hurezi, Pietroșița, Topolnița, Sofia Floreasca, Colțea, Sf. Gheorghe vechi, Văcărești, Căluiu, Preajba, Ogretin, Vărbila, Pasărea, Cornetu, Bran, Săliște, Sighișoara, Deva, Maramureș precum și o serie de reproduceri de biserici armenești.

Proiect editorial realizat în parteneriat cu Biblioteca Universității de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din București. (Dr. Oana Marinache)

Participarea la eveniment la sediul instituției cu o programare prealabilă: e-mail cultura@casaschiller.ro, info@casaschiller.ro, sau telefon 021.319.26.88.