Lansarea volumului „IKIGAI”, semnat de Mircea IVANOF

Cu prilejul Lunii Culturii Japoneze, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului București și Ambasada Japoniei în România vă invită joi 21 noiembrie 2019, ora 18.00, la lansarea volumului „IKIGAI”, semnat de Mircea IVANOF, vernisarea expoziției de fotografie intitulată „IKI”, cu imagini din Japonia și un mini-atelier Origami, prezentat de Ayako FUNATSU.
Masami SMĂRĂNDESCU va prezenta un repertoriu selecționat de melodii adaptate pentru vioară.

Prezintă:
Mircea IVANOF, autor, life-designer, autorul cărții Ikigai
Ayako FUNATSU, maestru Origami

Participă:
Takahiro WATABE, consilier la Ambasada Japoniei în România.

 „Ikigai este un concept japonez care înseamnă „un motiv pentru a trăi”. Adaptat culturii românești, Ikigai s-ar traduce prin „rostul și menirea vieții”. Găsirea Ikigai-ului necesită o căutare profundă de sine. De aceea, această căutare a rostului și a menirii personale transcende și din opera monștrilor sacri ai culturii românești precum Noica, Brâncuși, Eliade, Cioran, Mircea Vulcănescu ș.a.

Mircea IVANOF este autor, life-designer, autodidact, public-speaker și realizator TV. Studiază cultura, stilul și filosofia de viață niponă de aproape 25 de ani. În acest context a publicat cartea „Ikigai” o carte care abordează mentalitatea japoneză, din perspectiva culturii occidentale (românești). A realizat faptul că, între mentalul japonez și cel românesc există puține diferențe majore, cea mai mare parte a acestora fiind legată de comunicare, cutume, obiceiuri, stil de viață, istorie etc.

Origami reprezintă arta plierii hârtiei, însă aceasta presupune mai mult decât crearea de modele. Origami scoate la iveală, prin pliere, natura hârtiei, dar și natura creativității spiritului uman.

Ayako FUNATSU este de origine din Yokohama, însă de cca. 20 de ani trăiește în România. A înființat compania Origami Natsuko, prin care ne face cunoștință cu arta Origami și cu tipul de aranjamente florale specific culturii japoneze. Ayako a adaptat aceste concepte la cultura românească, creând, să zicem așa, un fel de Origami românesc.

Masami SMĂRĂNDESCU a absolvit Universitatea de Arte din Tokyo și și-a perfecționat studiile muzicale cu renumitul profesor Joseph Fuchs, de la Juilliard School din New York. A activat la Orchestra Simfonică din Osaka. De asemenea a susținut concerte ca solistă cu importante orchestre din Japonia.

 Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.