Lansarea volumului de poezie „Amphora cu ofrande”, autor Maria Dobrescu

n cadrul evenimentelor dedicate istoriei literaturii române contemporane, Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller” în parteneriat cu  editura Eikon, organizează miercuri 21 septembrie 2022, ora 18,00 lansarea volumului de poezie „Amphora cu ofrande ”, semnată de  scriitoarea Maria Dobrescu.

Prezintă: Simona Poclid, moderator – Editura Eikon. poetul Dan Mircea Cipariu, Maria Dobrescu.

„De ce este nevoie de poezie? Ca să înţelegem oare cerurile, respiraţia, bătăile inimii, miracolele?… Nu ştiu. Pentru că nimeni nu poate atinge cu mâinile trăirea, sacrul şi Învierea. Pentru că ea ne ajută să trăim cu gândul inefabil al morţii, pentru că ne permite să fim „atemporali şi aspaţiali” (Stephen Burt). Pentru că putem „citi” în ea propriile emoţii, idei, stări, frici, fericiri, uimiri imateriale, imposibil de întrupat. Pentru că este muzică, odă şi recviem. Şi, aşa cum nu poţi prinde între degete armoniile cereşti ale muzicii, nici poezia veşnică nu-şi poate întrupa veşnicia. Şi nici zborul, şi nici raiul. Pentru că este katharsis, uimire, tristeţe şi bucurie. Iar de mii de ani, marii poeţi ai lumii au încercat să tălmăcească aceste muzici în metafizici inerente vieţii şi nevoii de sacru. Avem nevoie de poezie? Avem nevoie de Odiseea, Iliada, Epopeea lui Ghilgameş, Divina Comedie, de versetele biblice şi de Cântarea Cântărilor? Avem nevoie de Homer, Shakespeare, Dante, Eminescu, Poe, Puşkin, de Goethe, Villon, Baudelaire, Whitman şi de poetul Michelangelo Buonarroti? Cu siguranţă, da! Şi nu pot fi salvate / salvaţi decât prin lectură, cunoaştere şi dragoste de ofensiva tehnologizării şi robotizării crescânde a vieţii noastre ce tinde să meargă cadenţat spre orizonturile deşertificării. Paradigmele societăţii se schimbă… Dar Poezia? ”

Am strâns câteva „piese” ale scrisului de mână şi le-am depus ca ofrande în memoria caligrafiei, a abecedarului, liniuţelor şi bastonaşelor, aflate la asfinţitul vieţii lor, aşa cum se pregăteau bunicii mei de marele sfârşit.

Volumul „Amfora cu ofrande” este, printre altele, un omagiu adus scrisului de mână, scris despre care se va vorbi cândva, cine ştie, ca despre un artefact al unui muzeu, ca despre scrierea cuneiformă a sumerienilor. (Maria Dobrescu)

 „Există oare și poeți fericiți?”, m-am întrebat adesea, de câte ori mi se părea că descopăr printre versurile cuiva câte o dungă, oricât de nesigură, de lumină, pe care încercam să o urmăresc cu speranța că va rezista, cu temerea că se va stinge, ceea ce de cele mai multe ori se întâmpla. Ba, chiar, nu știam dacă nu cumva mi se păruse. Mi-am amintit această întrebare, citind poemele destinse, atente să nu facă zgomot, pline de o calmă îngăduință, ale Mariei Dobrescu: amintiri cu geamantanul vechi și bătrâni împăcați, rochii demodate, șlagăre uitate, șoapte aplaudate, personaje care ies din tablouri clasice și se întorc resemnate înapoi, cu Iisus propovăduind fericirea dintr-un surâs… Toate încap, acoperite ca de o pulbere blândă, în această poezie care nu ridică vocea, dar nici nu scade geana de lumină. Pot să sper, oare, că nu se va stinge? (Ana Blandiana)

Evenimentul se va desfășura în limba română, intrarea este liberă.

Participarea la eveniment la sediul instituției se face cu o programare prealabilă: e-mail: cultura@casaschiller.ro, info@casaschiller.ro, sau telefon 021.319.26.88.

Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro.

Miercuri, 21 septembrie  2022 veți primi în timp util link-ul de conectare la lansarea online.

Lansarea volumului va putea fi vizionată și online din 28 septembrie 2022 pe site-ul și pagina de facebook a instituției.