Lansarea-dezbatere a volumului „PROCESELE REEDUCĂRII (1952-1960)”


În cadrul evenimentelor dedicate istoriei României,  Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller” organizează la sediul din Str. Batiștei nr. 15 și în sistem online miercuri, 23 februarie 2022, ora 16.00, lansarea-dezbatere a volumului „PROCESELE REEDUCĂRII (1952-1960)”, semnat de Mircea STĂNESCU, apărut la Editura Cartdidact, Chișinău, 2021.

Prezintă: Elena DRAGOMIR (Universitatea „Valahia”, Târgoviște)

Florian BANU (CNSAS), Iuliu CRĂCANĂ (CNSAS), Dumitru LĂCĂTUȘU (Centrul de Consultanță Istorică), Vlad MITRIC (Centrul de Istorie și Civilizație Europeană) – Moderator, Silviu MOLDOVAN (CNSAS), Mircea STĂNESCU (Arhivele Naționale)

Regimul comunist din România a organizat o suită de procese cu ușile închise pe care le-am descris separat în paginile acestei cărți. Este vorba drespre trei mari procese, desfășurate în perioada 1954-1957, ale grupurilor Eugen Țurcanu, Tudor Sepeanu și Valeriu Negulescu, precum și de câteva mai mici, pendinte, pe care le-am identificat. Ele au fost puse în scenă cu scopul de a transferea responsabilitățile pentru atrocitățile din demascări de la lanțul de comandă al partidului stat pe umerii deținuților victime și a unei mici părți din membrii administrației închisorilor și ai Securității, de a se constitui într-un simulacru de justiție, ca răpuns la scandalul internațional generat de aflarea în Occident a secretului acțiunii, și de a continua represiunea (judiciară și extrajudiciară) împotriva dușmanilor politici, în speță a legionarilor.”              

Mircea Stănescu

Este absolvent al Facultății de Filosofie a Universității București (1994) și doctor al aceleiași universități (1999) cu o teză despre reeducarea „de tip Piteşti”. A făcut stagii de cercetare în istorie contemporană și științe politice la Universitatea Toulouse le Mirail (1996), Institut d’Études Politiques (1999–2002) și Maison des Sciences de l’Homme din Paris (2002). În prezent este arhivist la Biroul de Arhive Contemporane al Arhivelor Naționale ale României.

Este autorul a numeroase articole de istorie contemporană și studii precum Reeducarea în România comunistă (3 volume, 2013-2018). Totodată, editează Documentele reeducării (2 volume, 2013-218).

Evenimentul se va desfășura în limba română intrarea este liberă.

Conferința va putea fi vizionată din 28.02.2022 și online pe site-ul și pagina de facebook a instituției.

Participarea la eveniment la sediul instituției cu o programare prealabilă: e-mail cultura@casaschiller.ro, info@casaschiller.ro, sau telefon 021.319.26.88. (Sala de conferințe va funcționa la o capacitate maximă de 30% din spațiul disponibil, cu respectarea regulilor de distanțare fizică).

Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la  adresa cultura@casaschiller.ro. Marți, 22 februarie 2022 veți primi în timp util link-ul de conectare la conferința online. Informații la telefon 021.319.26.88.

Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2: Adeverință de vaccinare (10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare); Certificat de Concediu medical Seria CCMAO (perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi după confirmarea infectării); Test RT-PCR (rezultat negativ nu mai vechi de 72 de ore); masca este obligatorie.