Lansarea albumului „FASCINAȚIA DELTEI DUNĂRII”

Expoziție de fotografie cu specii rare de păsări și insecte din Delta Dunării

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii românești  Casa de cultură Friedrich Schiller” a  organizat în 27  septembrie 2018 lansarea albumului FASCINAȚIA DELTEI DUNĂRII, realizat de dr. Klaus Fabritius și dr. Mircea Gogu Bogdan, publicat la  Editura Honterus, Sibiu, 2018. Concepția artistică aparține  artistului plastic Eduard Duldner.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu FDGR – Regiunea Extracarpatică și FDGR, București.

Au prezentat: Dr. Klaus Fabritius, Președintele FDGR –Regiunea Extracarpatică, cercetător științific INPP, Dr. Mircea Gogu Bogdan, cercetător științific, Centrala Ornitologică Română, Eduard Duldner, design. A participat Christiane Gertrud Cosmatu, subsecretar de stat in Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul României.

Va fi vernisată și o expoziție de fotografii aparținând celor 2 autori cu specii `rare de păsări și insecte din Delta Dunării. Ilustrația muzicală Cristian Balaș, vioară.

…..acolo unde bătrânul DANUBIU își pierde și apa și numele în mare…..”/ “……dort wo der alte Danubius seine Gewasser und seinen Namen im Meer verliert…..“ …..” ( Jean Bart, Europolis)

Evenimentul dedicat Deltei Dunării se înscrie în ciclul reunește prezentări  ale faunei și florei specififice acestui loc special aparținând acestor cercetători care au închinat decenii de studiu acestui miracol natural , cât și proiectele  actuale în curs de desfășurare pentru ocrotirea acestui obiectiv UNESCO. Colocviul reprezintă totodată o invitație turistică.  Păstrarea speciilor rare de păsări, a speciilor ocrotite sau pe cale de dispariție presupune profesionalism și responsabilitate, costuri financiare alocate politicii de ocrotire a mediului. Importanța este insă majoră  și prioritar europeană.

“ In Delta Dunării păsările de apă își iau sălașul pe întinderi  considerabile. Trăiesc și se inmulțesc acolo în număr fantastic. Delta Dunării e un pământ virgin, aluviuni ca la Congo ori Amazon….. Aici și gâștele și rațele, lebedele și pelicanii, lopătarii, egretele, cocorii, toate speciile de stârci, nagâți, becaținele, cormoranii, cufundarii și alte multe soiuri necunoscute trăiesc într-o împărăție puțin tulburată.

…..Cănd Delta îngheață, se fac vânători mari de lupi și vulpi, cu câinii și cu hăitașii. Stufurile sunt o rezervă insondabilă, unde abia poate pătrunde lumina. Este o adevărată domnie a sălbăticiunii.

Trăiesc aici și un anumit soi de mistreți. E și o domnie a vidrelor. Socot că se află pe continent puține locuri ața de bogate în vânat. Creatorul s-a supus fanteziei unui vânător.”

( Mihail Sadoveanu, Insemnări ieșene, 1936)

„ Delta, după câte știu, seamănă cu lacul cel cenușiu, unde pelicanul bătrân stă toată ziua grav, așteptând un fotograf.(…) Pentru că anual, în Delta Dunării se deschide, pentru o lună și jumătate Expoziția păsărilor neâmpăiate. (…)  Intrăm acum într-o pădure unde nu cresc  mure. Copacilor înalți, care au ]n vârf un pămătuf, li se spune în limba deltei „ stuf”. In fiecare dimineață, aici e raiul puilor de rață, de nagâț și de bâtlan. Trestiile le țin loc de tobogan.(…) Și acum să luăm lotca, să ne poarte mai departe. Păcat că ea nu poate trece de-a curmezișul prin toate coclaurile și pe sub tot păpurișul.(…) N-o să ne rămână nici o insulă necunoscută, nici una, nici o barză nearătată cu mâna. Ba chiar și stelele din baltă le vom număra. Și-n timpul acesta , lin, lin, pe sub picioare vom simți cum se varsă Dunărea în mare.”( Marin Sorescu, De-a Delta Dunării)