JUBILEUL DE 50 DE ANI AL CASEI SCHILLER  


Casa de Cultură „Friedrich Schiller”,  Casa minorităţii  Germane din Bucureşti a sărbătorit la 1 iunie 2007 Jubileul de 50 de ani de la înființare, iar în săptămâna 30 mai – 7 iunie 2007 au fost organizate o serie de manifestări:                   

 01.06.2007  Deschiderea festiva cu prilejul celei de a 55- a aniversari a Casei Friedrich Schiller:

Discursul festiv Reflexii asupra Teoriei culturii la Friedrich Schiller a fost susținut

de scriitorului de origine germană Hans Bergel (Germania)

Au participat: reprezentanţi ai  instituţiilor partenere: Zeno Pinter Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Dr. Thomas Weithöner Ambasada Germaniei,  Rainer Schubert Ambasada Austriei, Sabine Hentzsch, Institutul Goethe, Dr. Klaus Fabritius Forumul Democrat al Germanilor din România, Ileana Burloiu și Hans Fuhrig, Colegiul german Goethe, Hans Joachim Hug World University Service România, Coloman Müller și actorul Oswald Gayer, membrii fondatori ai Casei Schiller, reprezentanți ai  Direcţiei pentru Cultură a Primăriei Municipiului Bucureşti, prof. dr. Mariana Lăzărescu, Facultatatea de Germanistică a Universităţii din Bucureşti, profesor Ida Alexandrescu, Președinta Asociației Profesorilor de limba germană, doamna dr. Zoe Apostolache, Președinta  Asociației Schweitzer Cumpăna, inginerul Cristian Sencovici, precum profesori şi alţi colaboratori ai Casei Schiller.

 

31.05.2007: Vernisajul expozitiei de pictură Rudolf Schweitzer-Cumpana. (în colaborare cu Fundatia Rudolf Schweitzer-Cumpana). A prezentat Dr. Mihaela Varga și dr. Zoe Apostolache.

Pictorul Rudolf Schweitzer-Cumpana a participat cu lucrări la diferite expoziţii de grup şi expoziţii personale: între 1912 şi 1947 la „Tinerimea Artistică“, iar între 1920 şi 1923 la  Atheneul Român. A luat parte la „Retrospectiva artiştilor români, pictori şi sculptori din ultimii 50 de ani“, la „Salonul de Toamnă“ din 1921, la Sala Dalles din Bucureşti.

Ȋn 1957, cu prilejul aniversării a 70 de ani ai artistului Schweitzer-Cumpăna,  Muzeul Naţional de Artă a organizat o expoziţie retrospectivă la Sala Dalles. Ȋn 1951  Schweitzer-Cumpăna este numit profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” şi devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

„Rudolf Schweitzer-Cumpăna a dedicat picturii cu modestie şi demnitate, neliniştea zilelor şi nopţilor sale”, afirma pictorul Corneliu Baba, care a citat şi mărturisirea testamentară a pictorului: „Am făcut, ceea ce am ştiut, şi am pictat ceea ce am văzut.“ (la comemorarea artistului, 27 septembrie 1976) 

04/05.06.2007 Teatrul Schiller a  prezentat  2  spectacole în limba geramnă cu  „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, în regia actorului Oswald Gayer, la Institutul Francez, Sala Elvira Popescu. Spectacolul a fost  realizat cu sprijinul Casei Friedrich Schiller şi al Institutului pentru Relaţii Externe din Germania/ Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart.

Pentru Brecht  ca şi pentru noi azi este evident că această inerţie face ca situaţia de blocaj să persiste în forme diferite, omul trăind în iluzia că schimbarea caracterului se consumă odată cu schimbarea costumului. Mă tem că şi una şi alta justifică alegerea piesei şi noi trebuie să reuşim cu spectacolul nostru să nu cădem pradă aceleiaşi „societăţi”. Avem nevoie de inspiraţie, voinţă, baftă şi public …” (Oswald Gayer)

04.06.2007: Cu prilejul aniversării a 13 ani a Fotoclubului Leica al F.D.G.R.- Regiunea extracarpatică  și a 30 de ani de la infiinţarea Clubului Turistic „Impresii de călătorie din toată lumea”  dr. Klaus Fabritius și inginerul Cristian Sencovici au prezentat Conferinţe cu diapozitive. 07.06.2007: în colaborare cu Asociţia Română a iubitorilor Valsului „Johann Strauss” a fost organizată o Seară de muzică Vieneză, susţinută de soprana Pauline Pfeffer (Austria),

Prestigiul unei instituții culturale se poate măsura prin rezistența în timp. Rezistența prin cultură are o   dimensiune morală. Cei 55 de ani ai Casei de Cultură „Friedrich Schiller” constituie dovada promovării culturii autentice și respectarea unei corecte ierarhii a valorilor. Promovarea constantă a culturii germane, a minorității germane, cât și a celei românești în Bucurețti și nu numai, au adunat și oferit în timp mărturii, tradiții, evenimente, personalități, educație, rigoare.

Urez viață lungă Casei Schiller, proiecte viabile, moderne, actuale și o stransă legatură în continuare cu Forumul Democrat al Germanilor din România și în special al celui din Bucuresti..(Dr. Klaus Fabritius, Președinte F.D.G.R. – Regiunea Extracarpatică)