Filmul documentar DESTINE FRÂNTE


In cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii germane din România, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat în 25 iulie 2017 prezentarea filmului „Destine frânte” de Cristian Amza, realizator TVR2.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banatul Montan  Forumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică și Forumul Democrat al Germanilor din București.

Au prezentat: Erwin Josef Țigla, Președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, Werner Kremm, ziarist, dr. Klaus Fabritius, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, Cristian Amza, realizator TVR 2.Cu participarea: Christiane Gertrud Cosmatu, Subsecretar de Stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice în cadrul Guvernului. Coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius.

„In urmă cu 72 de ani, bărbaţi între 17 şi 45 de ani şi femei între 18 şi 30 de ani, apţi şi apte de muncă, de pe întreg teritoriul României, din Transilvania, Banat, Satu Mare, Crişana, Bucovina, Bucureşti şi Dobrogea, au fost luaţi din sânul familiei şi transportaţi, în vagoane pentru transportul animalelor, până departe, în teritoriul actualei Ucraine (zona Doneţk) şi al Rusiei (Munţii Ural). Nu puţini au fost aceia care şi-au pierdut viaţa acolo datorită condiţiilor vitrege de muncă şi viaţă. Ultimii deportaţi s-au reîntors acasă abia la sfârșit de decembrie 1949. Din cei aproximativ 75.000 de deportaţi din România se estimează că un număr de 10.000 şi-au pierdut viaţa în U.R.S.S.. Din judeţul Caraş-Severin au fost deportaţi aproximativ 9.000 – 10.000 de etnici germani. Actualmente mai sunt în viaţă în Banatul Montan 35 de foşti deportaţi, din care 15 reşiţeni.” (Erwin Josef Tigla)

Cântecul deportaților (traducere liberă) Departe în Rusia la Stalingrad Este un lagăr, mereu păzit, Înăuntru locuiesc oameni tineri, Care au fost aduşi din România. (…) Dacă ar fi să mor aici în Rusia, De-ar fi să fiu aici înmormântat, Salutaţi din partea mea patria Şi pe toţi cei dragi de acasă!

Filmul documentar „Destine frânte”, semnat de Cristian Amza, realizator TVR 2, reliefează drama germanilor din România trimiși la munca de reconstrucție în U.R.S.S. și face parte din seria de documentare „Deportații”, prezentată la TVR 2.

 „Femeile şi bărbaţii au fost strânşi în centre de adunare, de unde au fost duşi în gări şi băgaţi în vagoane. Nu de călătorie, ci în cele pentru transportul de mărfuri sau animale. Documentarul prezintă emoționantele mărturii ale etnicilor germani supraviețuitori ai lagărelor, destine frânte, resemnate și traumatizate, semnificând drama unei generații sacrificate între statornicie și dezrădăcinare. Femeile şi bărbaţii au fost strânşi în centre de adunare, de unde au fost duşi în gări şi băgaţi în vagoane. Nu de călătorie, ci în cele pentru transportul de mărfuri sau animale. Documentarul prezintă emoționantele mărturii ale etnicilor germani supraviețuitori ai lagărelor, destine frânte, resemnate și traumatizate, semnificând drama unei generații sacrificate între statornicie și dezrădăcinare.

Nu ştiau unde vor merge şi nici pentru cât timp. Santinelele înarmate, formate din militari sovietici şi poliţişti sau jandarmi români, prevesteau ceea ce putea fi mai rău. În urmă au lăsat copii, care nu înţelegeau de ce părinţii le erau luaţi. În urmă au lăsat părinţi şi fraţi, care nu ştiau, unde le sunt duşi copiii şi fraţii şi dacă se vor mai întoarce vreodată. (….) Banatul are o veche tradiție istorică,social-culturală, economică și a constituit o punte de legatură între Europa Centrală și de Est și între Nord și Sud. Una din cele mai detestabile măsuri împotriva populației germane din România a fost deportarea în Uniunea Sovietică pentru muncă silnică de reconstrucție, înainte de încheierea războiului.Majoritatea deportaților germani din Banat au fost duși la muncă forțată în sudul Ucrainei la Krivoi Rog și in bazinul Donețului. (Cristian Amza)