Expoziția de fotografie „MARTHA BIBESCU 130″

MARTHA -Schiller_afisIn cadrul evenimentelor dedicate istoriei personalităților culturii românești, Casa de Cultură “Friedrich Schiller” (Str. Batiștei, nr. 15) vă invită joi, 21 iulie, la ora 19.00 la Expoziția de fotografie „MARTHA BIBESCU 130” realizată de istoricul de artă dr. Oana Marinache și fotograful Cristian Gache în cadrul proiectului „Anul cultural Martha Bibescu 130”. Expoziția a fost găzduită de Palatul Mogoșoaia în perioada 31 ianuarie- martie 2016. Cele 40 panouri reunesc aproximativ 180 de fotografii provenind din fondurile Arhivei Naționale ale României și ale Bibliotecii Naționale ale României și colecții private.

„Prinţesa Bibescu a anticipat unele descoperiri ale istoriografiei contemporane, îndeosebi valoarea nepreţuită a culturilor populare şi funcţia dătătoare de viaţă a istoriografiei europene, în sensul că orice cercetare istorică adevărată ajunge la conştiinţa unităţii culturale şi spirituale a Europei."(Mircea Eliade, 1977)

Cariera ei literară debutează în 1908, prin apariția volumului de călătorie „Cele opt paradisuri”, premiul acordat de Academia Franceză asigurându-i faima, la vârsta de 22 ani. Vor urma nenumărate alte volume, semnate uneori și cu pseudonimul Lucile Decaux, scriitoarea bucurându-se de atenția presei și popularitate internațională. A fost aleasă membră a Academiei Regale de Limbă şi Literatură Franceză a Belgiei și a primit Premiul pentru Literatură al Academiei Franceze.

“Sărbătorirea „Zilei Culturii Naționale” în 15 ianuarie 2016 ne-a oferit ocazia de a declara 2016 „Anul Cultural Martha Bibescu 130”. Evenimentele prilejuite de ziua de naștere a prințesei Martha Bibescu (28 ianuarie 1886, București – 28 noiembrie 1973, Paris) s-au desfășoarat în perioada 15 – 31 ianuarie 2016 la București, Sinaia și Mogoșoaia, partneri fiind Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Națională a României, Ordinul Arhitecților din România, Muzeul Municipiului București, Centrul Cultural Carmen Sylva Sinaia. Proiectul cultural a fost inițiat de Asociația Istoria Artei și finanțat de Ministerul Culturii.

Expoziția punctează momente importante din viața prințesei Martha Bibescu (1886-1973), multe dintre ele datând din perioada primilor ani ai căsătoriei cu prințul George Valentin Bibescu (1880-1941). O atenție deosebită a fost acordată reședințelor de la Posada și Mogoșoaia, reconstituindu-se astfel cadrul intim al vieții sale în România.

La Editura Istoria Artei va apărea în toamna acestui an cel de-al doilea volum „Familia Bibescu – Paris și

București”, în care un capitol aparte va fi dedicat prințesei Martha Bibescu și proprietăților și colecțiilor de artă deținute de familie. Proiectul editorial beneficiază de finanțare din partea Ordinului Arhitecților din România, din Timbrul Arhitecturii.” (Dr. Oana Marinache)

Prezintă:

Dr. Oana Marinache, președintele Asociației Istoria Artei

Alina Havreliuc, istoric

Cristian Gache, grafician

Ilustrația muzicală: Marius Boldea și Ana Bădică, pian

Coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.