Expoziția de fotografie „AUGSBURG – MAI MULT DE 2.000 ANI ISTORIE”


Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului București și Forumul Democrat al Germanilor–Forumul Regiunea Extracarpatică au organizat expoziția de fotografie AUGSBURG-

MAI MULT DE 2.000 ANI ISTORIE, realizată de dr. Klaus FABRITIUS, Președintele F.D.G.R. Forumul Regional – Regiunea Extracarpatică.  Manifestarea  a fost dedicată aniversării a 30 de ani de la reunificarea Germaniei.

Ilustrația muzicală: Orchestra de suflători „Karpaten – Show”, dirijor Hans Groza. 

 AUGSBURG este socotit al treilea oras ca mărime din Bavaria, cu cei 250.000 de locuitori . Fondatorul orașului, împaratul roman Augustus, veghează astăzi asupra orașului în piața primăriei , în vârful unei fântâni.

Clădirea Primăriei este renumită prin sala ei de aur, în care împarații germani au convocat de mai multe ori marile adunări ale imperiului, sală distrusă în 1944, însă restaurată în toată splendoarea ei , în etape, între anii 1980 – 1987.

În apropierea pieții primăriei se află Domul din Augsburg, construit în etape, părțile cele mai vechi având o vechime de peste 1.000 de ani. Cripta romană a catedralei adăpostește o veche madonă sculptată din lemn, dar partea cea mai prețioasă a domului sunt vitraliile din anul 1135, ilustrând profeții, cele mai vechi vitralii din lume care se mai afla în locul în care au fost instalate.

Personalități importante  s-au născut în Augsburg. Amintim numai pe Wolfgang Amadeus Mozart și Berthold Brecht.

Este bine să nu uităm că în oraș a fost construit și primul motor diesel de către Alfred Diesel în anul 1897.

Augsburgul se poate mândri și cu primele locuințe sociale. Meșterul Jakob Fugger, un bogataș al timpului, a construit pentru nevoiașii din urbe, 140 de locuințe situate în 67 de căsuțe cu un etaj, cel mai vechi complex din lume, și astăzi utilizat în acelasi  scop.

Imagini din aceste comori inedite se regăsesc în expoziție”. (Klaus FABRITIUS)

Dr. Klaus FABRITIUS, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, cercetător științific cu peste 250 de lucrări de specialitate (entomofaunistică, combatere biologică) publicate în reviste de prestigiu din țară și străinătate este semnatarul a peste 10 volume științifice, primind Diploma de excelență din partea Universității „Ioan Cuza” din Iași. Klaus Fabritius este președintele Asociației Române pentru Combaterea Vectorilor în Igiena Publică (ARCVIP), președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, membru fondator al Clubului Humboldt România.

Orchestra de suflători „Karpaten – Show”, a fost înființată în 1997 la inițiativa lui Hans Groza, a Casei de Cultură Friedrich Schiller și a Forumului Democrat al Germanilor din România- Regiunea Extracarpatică și a continuat tradiția renumitei orchestre de suflători „Karpaten Show”, care a concertat la Casa Schiller între 1970 și 1980, sub conducerea lui Emil Franz și Andreas Bretz.

Din 1997 a  întreprins turnee  organizate la filialele Forumului Democrat al Germanilor din România pentru reprezentanții minorității germane din Brașov, Mediaș, Sibiu, Galați, Iași, Constanța ș.a. Totodată au participat anual la diferite manifestări culturale la Casa Schiller și la Ambasada Republicii Federale Germania în România.

 Expoziția se poate vizita la sediul Casei Schiller zilnic între orele 10.30 -13.30, în perioada 24.11. – 30.12.2020,  cu o programare: e-mail info@casaschiller.ro, sau telefon 021.319.26.88. Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Expoziția va putea fi vizionată online pe site-ul și pagina de facebook a instituției.