Expoziția conceptuală „TRANSPAREZE”-ALFONSO BALDARI


Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat în 24.06.2011 vernisajul expoziției conceptuală Transpareze,  a pictorului Alfonso Baldari. A prezentat: Vasile Mureșan Murivale.

 „Manifestul despre verticalism a fost publicat în 14 aprilie 2007. Verticalismul este o viziune simbolică, iar viziunea simbolică în cadrul acestei expoziţii este transparenţa.

Transparenţa este, în practică, ceea ce transpare, ceea ce apare dincolo, respectiv a trece dincolo de prima imagine. Sensul este o viziune a „dincolo”-ului, înţeles ca ceea ce nu se vede, însă există. Aş spune, în acest punct, că e mai degrabă un concept, decât un artificiu  al însumării culorilor. Scopul principal a ceea ce artistul doreşte să exprime este de a-l determina pe celălalt să privească dincolo de culoare, să nu se oprească la prima percepţie vizuală. S-ar putea numi o „viziune a lui <<dincolo>>”. Operele expuse sunt, prin natura lor, minimaliste, fiind legate de arta conceptuală.”   (Alfonso Baldari)

Alfonso Baldari

– născut în 4 decembrie 1949 la Bari (Italia); debutează în 1984 expunând la galeIria Il

Diagramma(Milano) a lui Luciano Inga-Pin, promotor al grupării artistice „I nuovi-nuovi”;

– 1978 și 1980 participă la Bienala de la Veneția cu opere ce au un caracter informal;

– din 1979 organizează expoziții personale la Bari, Milano, Roma, Parma, Modena,Bologna,

Padova și participă la expoziții de grup la Pekin, Berlin, Expo Arte Bologna, Expo Arte Padova,

Expo Arte Bari;

– critici de artă care au analizat opera sa: Luciano Inga-Pin (Milano), Achilie Bonito Oliva (Roma), Anna d’Elia (Bari), Cristina Deutsch (București), Angelo Montanari (Bari), Giorgio Segato, etc..