Domeniul lui Ion Ghica de la Ghergani

SCH afis A3 bilingv_BTÎn cadrul evenimentelor dedicate istoriei personalităților culturii românești, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiștei, nr. 15) și Asociația – Editura Istoriei Artei organizează joi, 25 august, la ora 18:30, conferința „Domeniul lui Ion Ghica de la Ghergani” susținută de istoricul de artă dr. Ruxanda Beldiman, cercetător științific gr. III în cadrul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române.

Coordonator proiect: Aurora Fabritius. Ilustrația muzicală: Marius Boldea și Ana Bădică, pian
.
Conferința premerge lansarea albumului „Domeniul lui Ion Ghica de la Ghergani” (Editura Istoria Artei, colecția Familii istorice, 2016), prilejuită de sărbătorirea a 200 de ani de la nașterea omului politic, diplomatului, scriitorului și președintelui Academiei Române, Ion Ghica (1816-1881).

Ion Ghica (1816, București-1897, Ghergani), de la a cărui naștere se împlinesc 200 de ani în 2016, a fost inginer de mine prin formație, scriitor și memorialist de excepție, a devenit prim-ministru, a fost ales senator și diplomat, guvernator al insulei Samos ca reprezentant al Curții Otomane, președinte al Academiei Române.

Ghergani, loc mitic al literaturii române, unde au văzut lumina zilei „Scrisorile” lui Ion Ghica era în secolul al XIX-lea o curte boierească în plină transformare, înconjurată de un parc romantic. Localitatea era situată aproape de jumătatea drumului între București și Târgoviște în plină câmpie pe care mai existau încă resturi din Codrul Vlăsiei.

Au venit la Ghergani pentru a-i întâlni pe Ion Ghica și pe soția acestuia, Alexandrina Mavros (1830-1926), boierime erudită, scriitori și artiști, personaje de frunte ale lumii politice românești  și europene. Au trecut pe aici Vasile Alecsandri, Costache Negri, Alexandru Odobescu, Nicolae Grigorescu, George Enescu, D.A. Sturdza, Ion Bălăceanu, Sir John Lawrence, om de stat britanic, vicerege al Indiei ș.a.

Refuncționalizarea culturală și memorialistică  a ansamblului – conac, capelă, parc – dorită de urmașii lui Ion Ghica, actualii proprietari, se sprijină pe proiectul de restaurare și reabilitate conceput de arhitectul Șerban Sturdza, împreună cu biroul de arhitectură Prodid, în respectul monumentului istoric și al spiritului locului.

La Editura Istoria Artei, în colecția „Familii istorice”, va apărea în septembrie 2016 albumul monografic „Domeniul lui Ion Ghica de la Ghergani”, rodul cercetărilor istoricului de artă dr. Ruxanda Beldiman.

Ruxanda Beldiman (n. 1973) istoric de artă, cercetător, șef al departamentului de Arte Vizuale și Arhitectură – perioada modernă la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române. Licențiată în istoria artei a Universității Naționale de Arte București (UNArte 1996), doctorat în arte vizuale cu tema „Castelul Peleș. Expresie a fenomenului istorist de influență germană” (UNArte 2009).