Corespondența perechii regale Carol I şi Elisabeta cu principele Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen (1866-1885)

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii românești, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează miercuri, 24 mai 2023, ora 18.00, prezentarea proiectului editorial german-român Corespondența perechii regale Carol I şi Elisabeta cu principele Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen (1866-1885) din Arhivele Naționale ale României, la apariția volumului în traducere în limba română Tată iubit şi cel mai credincios prieten. Corespondenţa regelui Carol I cu tatăl său, principele Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen (1866-1881), ediţie îngrijită, traducere şi ilustraţii de Silvia Irina ZIMMERMANN, Bucureşti, Editura Corint, 2023. Cu acest prilej va avea loc și vernisajul expoziției de ilustraţii Portrete istorice şi citate din scrisori a scriitoarei Silvia Irina Zimmermann.

 

„Un popor tânăr mă cheamă, cinci milioane mau votat unanim să fiu principele lor, trebuie să urmez acestei chemări cât mai curând posibil, trebuie să mă pun în fruntea acestui popor şi săi reprezint cauza dreaptă în afară”. (Carol I către tatăl său, Karl Anton de Hohenzollern)

Prezintă:

Dr. Silvia Irina Zimmermann – Coordonatoarea Centrului de Cercetare „Carmen Sylva” al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied

Dr. Alina Pavelescu – Director adjunct Arhivele Naţionale ale României

Prof. univ. dr. Rudolf Dinu – Director Accademia di Romania in Roma

Coordonatorul evenimentului: Aurora Fabritius

Arhivele Naţionale ale României păstrează o mare parte a corespondenţei primului rege al României, Carol I, cu tatăl său, principele Karl Anton de Hohenzollern‑Sigmaringen, publicată de Silvia Irina Zimmermann în două ediţii recente. Ediţia germană critică‑ştiinţifică apărută în 2022 la editura Ibidem din Stuttgart cuprinde pentru prima dată materialul integral din perioada 1866–1885 (anul venirii principelui Carol în România şi până la moartea tatălui regelui), precum şi scrisorile reginei Elisabeta către socrul ei. Materialul epistolar redat aici sub forma unui dialog între tată, fiu şi noră stă la baza şi selecției textului pentru versiunea românească la editura Corint din Bucureşti. Ediţia românească cuprinde pentru prima dată schimbul de scrisori dintre regele Carol I şi principele Karl Anton de Hohenzollern din anii 1866-1881, reunind o selecție a celor mai interesante şi frumoase scrisori în traducere în limba română, cu gânduri, sfaturi şi impresii ce reflectă momentele istorice, politice şi personale importante din primii ani de domnie ai domnitorului Carol I şi până la încoronare.

„Principele Karl Anton de Hohenzollern, el însuși fost primministru şi general prusian, a sprijinit năzuințele fiului său Carol în toate privințele şi cu toate mijloacele personale, financiare şi diplomatice care îi stăteau la îndemână: a pledat pentru cauza României şi a tânărului domnitor Carol I la curțile regale şi imperiale europene, a pregătit proiecte matrimoniale pentru fiul său, înlesnindui în 1869 căsătoria cu prințesa Elisabeta de Wied, la sfătuit pe domnitor în toate chestiunile de tact diplomatic, atât în politica internă, cât şi în cea externă, şi privind relațiile cu Marile Puteri, ia trimis secretari pentru administrația casei domnitoare, la informat şi ajutat la achiziții de ordin militar şi i-a oferit ajutor financiar pentru cheltuielile personale şi familiale. Principele Karl Anton la sfătuit, la încurajat şi la consolat mereu pe fiul său, Carol, în toate momentele grele, politice, dar şi de încercări personale, cu tandrețe de părinte, cu demnitate şi cu respect de la egal la egal față de fiul său. Dialogul lor epistolar reflectă o admirabilă relație de dragoste părintească, o apreciere reciprocă şi legătură sufletească între tată şi fiu de toată frumusețea”. (Dr. Silvia Irina Zimmermann)

Evenimentul se va desfăşura în limba română. Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro și veți primi în timp util link-ul de Zoom pentru conectare la conferința online. Miercuri, 24 mai 2023, veți primi în timp util link-ul de Zoom pentru conectare la conferința online. Înregistrarea video a conferinței va putea fi vizionată din 31 mai 2023 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.