Conferinţa și expoziția de fotografie „Sariul – tradiţie și continuitate”



În cadrul evenimentelor dedicate istoriei şi culturii indiene, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” şi Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Centrul de Artă „Euterpe”, organizează sâmbătă, 3 iulie 2021, ora 16.00, conferinţa SARIUL – Tradiţie şi Continuitate”.

Evenimentul se va desfăşura sub auspiciile Ambasadei Indiei la Bucureşti.

Invitat de onoare: E.S. Rahul Shrivastava, Ambasador al Indiei la Bucureşti

Prezintă: Carmen Coţovanu Pesantez, specialist în cultură şi civilizaţie indiană

Exemplificarea poveştii sariului: Angelica Floareş

Expoziţia de fotografie dedicată Sariului,din arhiva de evenimente a centrului de artă „euterpe”, poate fi vizionată la sediul (Str. Batiștei, nr. 14) Casei de Cultură „Friedrich Schiller”, în perioada 05 – 30 iulie 2021, de luni până vineri – între orele 10.00-16.00.

Conferinţa „sariul – Tradiţie şi Continuitate” este o invitaţie de a descoperi frumuseţea celui mai vechi veşmânt al femeii indiene şi a variatelor moduri de a-l purta în funcţie de zona geografică, de aspectele religioase şi socio-culturale ale vieţii, de anotimpuri, de materialele din care sunt confecţionate, de culorile şi semnificaţiile acestora, dezvăluind milenii de istorie şi spiritualitate…

Originea sariului se pierde în noaptea vremurilor, acesta fiind oglindit în cele mai vechi opere de artă ale Indiei – sculptură, pictură, teatru, muzică şi dans. De el se leagă nenumărate legende, mituri, poveşti şi basme populare… În trecut, se credea că fabricarea unui asemenea veşmânt era sacră şi misterioasă, procesul putând să dureaze de la câteva zile, la câteva săptămâni, luni sau chiar ani. Cromatica sariului are un rol important, constituind un indiciu al castei, al statutului social, al identităţii culturale, marcând totodată evenimente importante din viaţa cotidiană şi stări emoţionale. Create din bumbac, mătase, voal, satin, georgette, crep, şifon, brocart sau muselină ţesută manual, brodate cu fir de aur sau argint, împodobite cu accesorii diverse, pictate sau imprimate, sariurile prind viaţă spunându-şi propriile poveşti izvorâte din mâinile iscusite ale creatorului.

Arta de a drapa sariul reflectă îndemânarea, gustul şi creativitatea proprii fiecărei femei. Succesul şi perenitatea sariului sunt, pe de o parte, atributele simplităţii şi confortului, iar, pe de altă parte, ale eleganţei şi rafinamentului pe care acesta le conferă, constituind o piesă vestimentară din ce în ce mai valorificată de noile tendinţe ale modei actuale. Psihologul Carl Jung afirma: „Ar fi o pierdere pentru întreaga omenire dacă femeia indiană ar renunţa să poarte costumul ei nativ.”

Evenimentul se va desfăşura în limba română şi în limba engleză.

Intrarea se face pe bază de invitaţie, cu respectarea măsurilor sanitare.

* Evenimentul şi expoziţia pot fi urmărite începând cu 16 iulie accesând site-ul Casei de Cultură „Friedrich Schiller” (www.casaschiller.ro) sau pagina de Facebook (www.facebook.com/casadeculturafriedrichschiller).