Conferința  „PARCELĂRI PUBLICE ȘI PRIVATE”

În cadrul evenimentelor dedicate culturii românești contemporane  Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat în 17 septembrie 2019  conferința „Parcelări Publice și Private”.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Istoria Artei și Ordinul Arhitecților din România.

Au prezentat: dr. Oana Marinache, istoric de artă: „Franz Boehacker și Leopold Schindl, parcelatori în anii 1890”; dr. ist. arh. Andrei Răzvan Voinea: „Parcelarea Clucerului – începuturile reformei locuirii în București (1911)”; arh. Raluca Zaharia: „Parcelarea Hermann Moser din Intrarea Nopții”.

„Conferința face parte din proiectul cultural «Parcelări publice și private 1890-1940», beneficiind de finanțare din Taxa Timbrul Arhitecturii 2019 al Ordinului Arhitecților din România și deschide cea de-a doua etapă de valorificare a unor informații inedite.

Inițiată de Asociația Istoria Artei în primăvara acestui an, cercetarea de arhivă și de teren și-a propus să ne ofere o imagine mai detaliată asupra modului în care se dezvoltă nordul orașului, prin intermediul unor parcelatori privați (boieri, bancheri, industriași, arhitecți și antreprenori), al unor societăți de asigurare, de construcții, bănci și al autorităților comunale. 

În lunile mai-august am organizat o serie de ateliere de istorie urbană, tururi ghidate, prezentări și excursii în București, Sinaia, Constanța, Mamaia și Eforie Nord și am realizat materialele informative tipărite. Vom continua prezentările generale dar și exemplificările prin unele studii de caz în zona Kiseleff-Delavrancea-Aviatorilor”. (dr. Oana MARINACHE, istoric de artă)

 

Parteneri proiectului: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, Seneca AntiCafe, Elite Art Gallery, școli și licee bucureștene.