Conferința „Loisir și stilul de viață în Bucureștiul interbelic”


În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii românești, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează conferința Loisir și stil de viață în Bucureștiul interbelic, care se va desfășura marți, 12 martie 2024, începând cu ora 18.00, la sediul instituției.

Prezintă:

Andreea MÂNICEANU, istoric și muzeograf, Muzeul Municipiului București

Conferința „Loisir și stilul de viață în Bucureștiul interbelic” își propune să aducă în fața publicului rezultatele cercetării întreprinse în domeniul cunoașterii vieții sociale bucureștene dintre cele două războaie mondiale. Bucureștiul interbelic, un oraș plin de „zgomote și ritmuri, de culori și arome, de oameni și firme”, a rămas cunoscut datorită celebrelor restaurante și cofetării, grădinilor de vară, balurilor mascate, plimbărilor la Șosea, dar și fascinantei lumi a teatrului, operei și cinematografului.

În această perioadă, bucureștenii puteau fi văzuți cinând la restaurante în vogă, precum: „Modern”, „Continental”, „Splendid Parc”, „Ambasador”, „Lido”, „Cina”, „Bulevard”, „Gambrinus”, „Monte Carlo”, „Athené Palace” sau „Frascatti”, delectându-se cu savuroase prăjituri la Capșa sau plimbându-se și bucurându-se de natură în frumoasele grădini de pe malul Dâmboviței sau de pe Calea Văcărești.

 O seară la Teatrul Național aducea oportunitatea de a fi spectator al unor piese de valoare din literatura universală, în timp ce la Opera Națională se puteau asculta arii interpretate de voci celebre ca Adelina Patti, Toti Dal Monte, Titta Ruffo, Adele Kern, Tito Schipa sau Beniamino Gigli. Cele mai îndrăgite cinematografe ale acestei perioade au fost: Aro, Scala, Trianon, Regal, Capitol și Spendid. Acestor distracții ale orașului se adăuga anual și cunoscutul Târg al Moșilor, sărbătoarea primăverii, desfășurată în amintirea celor răposați, ce aduna atât de mulți bucureșteni îmbrăcați în haine de sărbătoare, încât aglomerația sufocantă a dat naștere unei expresii des întâlnită în epocă: Ce te îmbulzești, domle, ca la Moși?

 Desigur, pe lângă aceste oportunități de a petrece timpul liber, bucureștenii perioadei interbelice obișnuiau să savureze în tihnă sau în compania prietenilor, o ceașcă de svarț delicios, una dintre băuturile preferate ale acestei perioade. Cel mai bun șvarț se găsea la Capșa și Corso, unde, în afara discuțiilor literare, se aflau și cele mai importante știri ale momentului, căci printre clienții obișnuiți ai cafenelelor, între scriitori, pictori și oameni de teatru, se găseau adesea și reporteri ai principalelor ziare ale vremii. De aici aflau bucureștenii ultimele noutăți despre formarea și căderea guvernelor, despre remanierile ministeriale sau despre marile procese ale vremii. Toate acestea rămân până astăzi mărturii ale unei societăți care, în ciuda cunoașterii unui război la scară mondială, nu a uitat să trăiască și să se bucure de micile plăceri ale vieții. (Andreea MÂNICEANU)

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei Zoom. Pentru participare în sistem online, transmiteți o solicitare la adresa de e-mail cultura@casaschiller.ro pentru a primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a evenimentului va putea fi vizionată din 19.03.2024 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.

ANDREEA MÂNICEANU este istoric, muzeograf la Muzeul Municipiului București, absolventă a Facultății de Istorie, Universitatea din București și a masterului de „Istoria comunismului în România” din cadrul aceleași facultăți. În anul 2020 a publicat volumul Arlette Coposu, soția Seniorului, la Editura Corint. În 2023 a susținut la sediul Casei de Cultură „Friedrich Schiller” cele două conferințe: București, orașul premierelor și „Hanuri ale Bucureştiului de altădată”.