Conferința cu tematica montană „EVEREST 100 ani”

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Strada Batiștei nr.15) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București și Clubul turistic „Imagini din toată lumea” vă invită miercuri, 19 iunie 2024, începând cu ora 18:00 la conferința cu tematica montană „EVEREST 100 ani”.

Prezintă: Mihail Cernat, inginer

„EVEREST – cel mai înalt vârf de pe Glob, are o istorie destul de încărcată privind ascensiunile desfășurate de-a lungul timpului. În anul 1953, din cadrul unei expediții britanice, doi alpiniști (din Commonwealth) au reușit să atingă acest vârf și să revină la tabăra de bază, realizând astfel prima ascensiune confirmată. Însă calea până la acestă reușită a fost marcată de strădaniile expedițiilor anterioare, a alpiniștilor dedicați, a șerpașilor ce au cărat cele necesare, a multor oameni implicați. În anii ’20 s-au desfășurat mai multe expediții britanice ce au deschis cale spre înălțimile Everestului. Alpinistul George Mallory, liderul acestor expediții, era ferm hotărât să meargă până la capăt. Anul 1924 este emblematic în istoria montană mondială, întrucât există probabilitatea ca să se fi reușit ascensiunea pe Vârful EVEREST.

Vom dezbate variantele posibile, precum și obstacolele din trasee, pe baza probelor concrete existente, în contextul acestei controverse celebre.

Seara o vom încheia tot cu o expunere din Himalaya, un material documentar de excepție, un film realizat la prima ascensiune reușită a redutabilului Perete Nordic al JANNU (alt. 7710 m, Himalaya), de către o echipă de alpiniști ruși, fapt pentru care au primit celebrul trofeu Piolet d’Or. Prin munca depusă de Mihail Cernat, documentarul a fost tradus în limba română, adecvat și pertinent, întregind astfel calitatea înțelegerii filmului.

Vă invităm, așadar, la o nouă seară dedicată Muntelui, un eveniment special de evocare a EVERESTULUI, a oamenilor din expedițiile desfășurate pentru ascensiunea până pe cel mai înalt vârf. Apoi, rămânînd tot în Himalaya, vom vizualiza o incursiune absolut deosebită, un film documentar despre ascesniunea peretelui nordic JANNU.” (Mihail Cernat, coordonator eveniment)

Mihail Cernat: inginer de profesie (absolvent a două facultăți de profil), pasionat de alpinism și mers pe munte, dar și de fotografia de peisaj, precum și de muzica de calitate; a întreprins ascensiuni în Alpi, America de Sud, Asia Centrală, Africa; numeroase trasee montane și alpine parcurse în România; autor de articole publicate în reviste de profil turistic și montan; prezentator și organizator de conferințe cu tematică montană