Conferința cu diapozitive SATE SĂSEȘTI DIN TRANSILVANIA

În cadrul Clubului de Turism Impresii de calatorie din toata lumea” al Casei de Cultură Friedrich Schiller” și în colaborare cu Clubul Leica al F.D.G.R.- Regiunea extracarpatică inginerul Cristian Sencovici, coordonatorul clubului de turism a prezentat în 16 aprilie 2002 conferința cu diapozitive intitulată Sate săsești din Transilvania”.

Nu trebuie să fii arhitect sau constructor pentru a observa ca ținuturile din interiorul arcului carpatic prezintă un mozaic din cele mai diverse stiluri arhitectonice. Banatul amintește de Imperiul Austro-Ungar, arhitectura de lemn din Maramures este tipic românească, iar Ardealul este marcat în special de stilul de construcție franconic. Când sașii ardeleni s-au asezat între Orăștie și Drăușeni, ca și în Nordul Ardealului (în zona Bistrița-Năsăud), arhitectura satelor a fost marcată de stilul țării lor de origine. Multe dintre ele au rezistat încercarilor de-a lungul secolelor. Astăzi ne paște pericolul ca, din cauza emigrarii sașilor, ca și ignoranței și râvnei de modernizare ale noilor proprietari, un peisaj sătesc unic în felul sau să fie distrus. Deși tocmai această moștenire medievală atât de fermecatoare atrage tot mai multi turiști străini. Dar mai este încă timp să se salveze ce a mai rămas. Fundații străine ca Eminescu-Trust și Banca Mondială, ca și Ministerul Culturii și Cultelor se străduiesc în prezent pentru păstrarea acestui patrimoniu mondial de cultură. (Cristian Sencovici)

Cristian Sencovici

Inginer de drumuri şi poduri din Bucureşti, a umblat, şi datorită meseriei, foarte mult prin ţară. Nu-i de mirare, că deja din tinereţe şi-a procurat un aparat fotografic. Pentru că de la început l-a atras peisajul românesc. Şi asta nu s-a schimbat până astăzi. Deşi între timp fotografiază tot, ceea ce ochiul său format consideră că merită să fie reţinut, inima sa bate mereu pentru peisajul românesc atât de variat. A ţinut cca. 40 de prezentări cu diapozitive la „Casa Schiller” Bucureşti, în ţară şi în Germania.