Concertul ORCHESTREI REGIONALE DE TINERET (KREISJUGEND-ORCHESTER) DIRIJOR SMD ROLAND HAUG


Cu participarea ORCHESTREI  DE SUFLĂTORI KARPATEN – SHOW DIRIJOR HANS GROZA

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat în 06.09. 2015 la Universitatea Populară „Ioan I. Dalles”  concertul Orchestrei Regionale de Tineret (Kreisjugend-Orchester) din Ludwigsburg (Germania). Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Forumul German de Tineret din Regiunea Extracarpatică, cu sediul la București.

Între 31 august și 12 septembrie orchestra a întreprins un turneu în România. În cadrul acestui turneu au concertat la Agnita, Brașov, Cisnădie, și București.

În data de 18 noiembrie 1989 a fost înființată în mod oficial orchestra de tineret (KJO). Din 1990 a preluat rolul de dirijor José Mali și KJO s-a transformat într-o orchestră de înaltă clasă, devenind un simbol al regiunii. Acestui fapt îi stau drept dovadă printre altele concertele de succes din Franța, Anglia sau Italia. Nivelul de performanță al orchestrei a fost confirmat și de dobândirea locului 2 la un concert internațional de specialitate ce a avut loc la Praga, în 1997. În mai 1998 José Mali și-a luat rămas bun de la funcția sa și a fost numit dirijor onorific. De atunci orchestra este condusă de Roland Haug.

KJO este o componentă indispensabilă a vieții culturale din regiune. Ea este compusă la ora actuală din aproximativ 85 de membri cu vârste cuprinse între 13 și 21 de ani, care sunt selectații fie în cadrul unor preselecții, fie pe baza rezultatelor școlare foarte bune din domeniul muzical. KJO revine constant în centrul atenției prin concerte și turnee speciale, sub conducerea lui Roland Haug

Numeroasele turnee ale tinerilor muzicieni au avut loc printre altele în Franța, Anglia, Ungaria, Italia, Cehia, Irlanda și Africa de Sud. În 2007 au cucerit chiar și continentul asiatic prin participarea la Festivalul Summer Band de pe insula Jeju din Corea de Sud.

Împlinirea a 25 de ani de existență în 2014 a fost sărbătorită cu două concerte speciale în Ludwigsburg. Orchestra de Tineret reprezintă la ora actuală bucuria de a concerta și a preluat rolul de ambasador al muzicii și în afara regiunii, respectiv țării unde a fost înființată (Germania).

 Orchestra de suflători „Karpaten – Show” a fost înființată în 1997 la inițiatiava lui Hans Groza, a doamnei Mariana Duliu și a lui Dr. Klaus Fabritius, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, regiunea extracarpatică. Se continuă tradiția renumitei orchestre de suflători „Karpaten – Show” ce a existat la Casa Schiller în anii 70 și 80 sub conducerea lui Emil Franz și Andreas Bretz.

Orchestra „Karpaten – Show”  a fost în turnee organizate de Casa Schiller și filialele Forumului Democrat al Germanilor din România pentru reprezentanții minorității germane la Brașov, Mediaș, Sibiu, Galați, Iași, Constanța ș.a. În fiecare an cântă la Casa Schiller în cadrul carnavalului tradițional german pentru copii și serbărilor de Paște și Crăciun pentru membrii Forumului Democrat al Germanilor din România. De asemenea au concertat și la Ambasada  Republicii Germania cu ocazia Zilei Unității Germaniei și a Târgului Tradițional de Crăciun, respectiv a Festivalului Berii.

Și în acest caz avem de a face cu muzicieni de meserie, după cum au dovedit cei patru suflători sâmbăta trecută în cadrul programului de Crăciun de la Casa Schiller” (Rothraut Wittstock, ADZ, 14.12.1999)