Concertul ORCHESTREI DE SUFLĂTORI KARPATEN – SHOW DIRIJOR HANS GROZA


Casa de Cultura “Friedrich Schiller” în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor  din Constanta și F.D.G.R. – Regiunea Extraarpatică a organizat în 2002 un turneu al orchestrei la Olimp, Neptun și Constanța.

Orchestra de suflători „Karpaten – Show” a fost înființată în 1997 la inițiatiava lui Hans Groza, a doamnei Mariana Duliu și a domnului Dr. Klaus Fabritius, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Regiunea extracarpatică. Se continuă tradiția renumitei orchestre de suflători „Karpaten – Show”, care a existat la Casa Schiller în anii 70 și 80 sub conducerea lui Emil Franz și Andreas Bretz.

Orchestra „Karpaten – Show”  a fost în turnee organizate de Casa Schiller și filialele Forumului Democrat al Germanilor din România pentru reprezentanții minorității germane la Brașov, Mediaș, Sibiu, Galați, Iași, Constanța ș.a.

În fiecare an cântă la Casa Schiller în cadrul carnavalului tradițional german pentru copii și serbărilor de Paște și Crăciun pentru membrii Forumului Democrat al Germanilor din România. De asemenea au concertat și la Ambasada  Republicii Germania cu ocazia Zilei Unității Germaniei și a Târgului Tradițional de Crăciun, respectiv a Festivalului Berii.

Și în acest caz avem de a face cu muzicieni de meserie, după cum au dovedit cei patru suflători sâmbăta trecută în cadrul programului de Crăciun de la Casa Schiller” (Rothraut Wittstock, ADZ, 14.12.1999)

Orchestra are un repertoriu bogat şi variat, se pretează la activităţi specifice cum ar fi: festivaluri, congrese,conferinţe, dineuri, simpozioane, expoziţii, baluri celebre e.t.c.

Hans Groza – este un instrumentist şi un dirijor cu multă experienţă, fost solist în Orchestra radio Bucureşti şi orchestra Erfurt Germania, are experienţă şi ca profesor de muzică la catedra pentru instrumente de suflat unde a predat vreme de 15 ani la Şcoala de muzică din Salzburg – Austria