Conferința „Catedrala Notre-Dame, simbol religios și cultural al Parisului și al Franței”


În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii române, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează conferința „Catedrala Notre-Dame, simbol religios și cultural al Parisului și al Franței”, care se va desfășura joi, 8 februarie 2024, începând cu ora 18.00 la sediul instituției din strada Batiștei 15, București.

Prezintă: Leonard VELCESCU, doctor în istoria artei la École Pratique des Hautes  Études (Paris-Sorbona), profesor la Universitatea din Pitești.

Catedrala Notre-Dame din Paris, cunoscută în mod curent cu denumirea de „Notre-Dame” (în traducere „Doamna Noastră”, cu referire la Fecioara Maria) este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului și ale Franței. Catedrala este un lăcaș de cult catolic, reședința arhiepiscopiei Parisului, cu hramul Fecioarei Maria. Este situată în centrul Parisului, în „l’Île de la Cité” / „Insula Orașului”, locul nașterii istorice a orașului. Construirea acesteia a durat timp de 182 de ani (1163-1345), fiind una dintre cele mai vechi catedrale gotice din lume.

În timpul Revoluției franceze (1789-1799), monumentul se afla într-o situație deplorabilă: obiectele prețioase au fost jefuite, statuile au fost distruse, iar turla a fost prăbușită. Au existat chiar planuri de a o distruge definitiv și de a vinde pietrele construcției. Abia după apariția celebrului roman Notre-Dame de Paris, semnat de Victor Hugo în 1831 și redescoperirea moștenirii franceze, a fost lansat proiectul unei restaurări majore a catedralei, fiind refăcută de bine-cunoscutul arhitect francez Eugène Viollet-le-Duc, între anii 1845-1864.

De-a lungul istoriei, în această catedrală celebră au avut loc numeroase evenimente istorice: încoronări regale, căsătorii, botezuri și înmormântări naționale ale unor oameni celebrii, ceremonii naționale de omagiu aduse președinților Franței: Charles de Gaulle (1970), Georges Pompidou (1974), François Mitterrand (1996); vizite celebre: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jósef Wojtyla), în 1980 şi 1997; Papa Benoît XVI (Joseph Aloisius Ratzinger), în 2008. La 2 decembrie 1804, Napoléon Bonaparte s-a încoronat singur împărat, apoi și-a încoronat soția, pe Joséphine de Beauharnais. Napoléon I a fost proclamat primul împărat al francezilor, între 1804-1814 şi 1815.

În urma incendiului din 15 aprilie 2019, catedrala  Notre-Dame a fost închisă pentru restaurare. Redeschiderea mult așteptată este prevăzută pentru decembrie 2024. Înainte de incendiul devastator, Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cel mai vizitat monument din capitala Franţei, înaintea Turnului Eiffel, având peste 14 milioane de vizitatori în fiecare an. (Dr. Leonard Velcescu)

Leonard Velcescu este istoric de artă și arheolog, doctor în istoria artei și arheologie la Sorbona și École Pratiques des Hautes Études (Paris) – Departamentul de Artă Antică, cercetător în istoria artei, cercetător CRESEM – echipa CRHISM – Universitatea din Perpignan „Via Domitia”, Franța; președinte de onoare al Asociației Identitate Culturală Contemporană din București; profesor la Universitatea din Pitești. În anul 2012 a primit premiul Eudoxiu Hurmuzachi al Academiei Române pentru volumul Les Daces dans la sculpture romaine. Etude d’iconographie antique.

Evenimentul se va desfășura în limba română și va fi transmis online prin intermediul platformei Zoom. Intrarea este liberă. Pentru participare în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro și veți primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a conferinței va putea fi vizionată din 15.07.2024 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.