CARNAVALUL TRADIŢIONAL GERMAN PENTRU COPII / KINDERFASCHING


In cadrul ciclului de manifestări tradiţionale germane organizate permanent de Casa de Cultură „Friedrich Schiller” în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din Bucureşti în 12 februarie 2011 s-a desfășurat Carnavalul Tradiţional German pentru copii  – Kinderfasching, care a fost inaugurat în februarie 2010 la Casa Schiller.

Publicul ţintă l-a constitutit atât copii – cursanți la cursurile de limba germană (10 grupe) de la Casa Schiller, copii ai membrilor Forumului Democrat al Germanilor din Bucureşti (Comunitatea evanghelică – Biserica Lutherană, Asociaţia Umanitară a Catolicilor Germani din Bucureşti), precum şi elevi de la Colegiul German Goethe, de la Liceul I. L. Caragiale, Al. Vlahuță (cu clase bilingve de limba germană), copii ai reprezentanţilor Ambasadei Germaniei, Austriei, ai firmelor germane şi austriece, etc.

Carnavalul a început cu muzică germană, iar profesoara Dapfni Mihăilescu fost deschis evenimentul și a prezentat trupa de teatru “Improvisneyland” condusă de actorul Axel Moustache, care împreună cu actorul Pavel Bârsan, a reuşit să poarte un dialog în limba germană şi română cu publicul. Copii au propus o temă sau un cuvânt cheie, iar actorii au improvizat o scenetă, reuşind să stimuleze fantezia şi creativitatea participanţilor, realizându-se astfel un spectacol irepetabil.

Profesoara Ingrid Bonța a încântat micii spectatori cu marioneta Charlie, care a dialogat cu copii în limba germană.

 Micii spectatori au coborât în perechi pentru parada costumelor; un juriu alcătuit din părinți au acordat 4 premii – cărți în limba germană pentru cele cele mai frumoase costume atât la fete cât și la băieți.

Carnavalul a continuat cu un program de muzică de dans, coordonat de Octavian Vicoveanu, iar dansatoarea Monica Dumitrescu a invitat copii la dans.

La carnaval au participat cursanți de la Casa Schiller (10 grupe: 8 – 11 ani), elevi de la Colegiul German Goethe: clasa I-a A, învățătoare – Simbotelecan Silvia  și clasa a III-a, învățătoare –  Rauca Ana Maria.

Deoarece copiii au participat cu multă bucurie la acest eveniment, fiind îmbrăcați în costume deosebite, considerăm că este extrem de important de a continua organizarea acestui carnaval pentru copii și în viitor la Casa Schiller și în alte zile, numai pentru diferite  clase de vârstă de la Colegiul German Goethe, așa cum a existat o tradiție înainte și după1990.

Casa Schiller a prezentat o ofertă de cursuri de marionete  și de teatru în limba germană și sperăm ca la carnavalul viitor, copiii să fie nu numai spectatori dar și “actori”.

Redactorul Laura Moise de la TVR – Emisiunea în limba germană a realizat un reportaj foarte interesant, dialogând atât cu copii cât și cu actorii trupei “Improvisneyland”.

Au participat reprezentanți ai Forumului și Christiane Gertrud Cosmatu, Președinta F.D.G.R. – Bucuești.