Orchestra de suflători Karpaten-Show
Trupa de teatru Improvisneyland
Dans Monica Dumitrescu și Gabriel Milea
Casa de Cultură „Friedrich Schiller“ și Forumul Democrat al Germanilor din București au organizat în 16 februarie 2013 Carnavalul Tradițional German pentru copii, o tradiție care se sărbătorește din anul 1957, de la înființarea Casei Schiller.
De unde provine tradiția carnavalului?
Acest carnaval “Fasching”sau “Fastnacht” este o sărbătoare tradiţională germană, serbată înăa din evul mediu, care marchează începutul postului Paştelui. La această sărbătoare oamenii se costumau şi astfel li se acorda şansa de a vorbi liber cu sau despre cei care îi conduceau. Totodată se deghizau și pentru a alunga spiritele rele și demonii iernii pentru a-i alunga și a grăbi venirea primăverii. În prezent carnavalul se serbează pentru bucuria de a se costuma și din dorința de a rupe rutina iernii și a întâmpina primăvara.
În program:
Participarea orchestrei de suflători Karpaten-Show la carnaval a devenit deja tradiție. Împreună cu dirijorul Hans Groza ne fascinează în fiecare an cu muzică germană la carnaval, sărbătoarea de Paște și de Crăciun. Repertoriul lor cuprinde printre altele valsuri, marșuri, polci și muzică de dans.
Repertoriul foarte bogat a cuprins
melodii îndrăgite ca: “Rote Rosen, rote Lippen, roter Wein”, “Sauerkraut-Polka”, “Herzschmerzpolka”, “Boogie-Cocktail”, valsuri: “Himmelblaue Augen”, “Praterleben”, “Zigeunerlager”, marşuri: “Persischer Marsch” sau “Mondflug”.
Trupa Improvisneyland s-a format în martie 2008 prin fuziunea trupelor Şahtior Colceag şi Deletzi şi foloseşte tehnica teatrului de improvizaţie, Este o formă de teatru cu totul diferită de teatrul convenţional şi rigid, deoarece şi ideile publicului fac parte din scenariu, astfel încât să se nască o formă interactivă şi surprinzătoare de teatru. Axel Moustache împreună cu actorii Pavel Bârsan, Mădălin Mandin, Radu Ciobănaşu Publicul au reuşit să poarte un dialog în limba germană şi română cu publicul, care asemenea unui regizor a propus titlul unei poveşti, tema sau cuvintele–cheie, iar actorii au improvizat, lasându-se purtaţi de inspiraţie şi ajutaţi de sunetul sugestiv al pianului.
Monica Dumitrescu și Tiberiu Trandafirescu au prezentat un program de dans variat, ce a inclus printre altele vals, tango, slow fox și samba. Muzică disco cu Ocravian Vicoveanu.
In continuare a urmat parada costumelor, copii au coborât în perechi, iar un juriu alcătuit din părinți au acordat 4 premii – cărți în limba germană pentru cele cele mai frumoase costume atât la fete cât și la băieți.
Orchestra “Karpaten Show” a oferit un program de muzică de dans, iar conform tradiţiei carnavalul
s-a încheiat cu “Radetzky-Marsch“.