Vernisajul expoziției de artă vizuală „Revelația Windy”, realizată de Windy Bircu (Danemarca)


Continuând tradiția de 66 de ani a promovării tinerilor artiștilor plastici români, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează marți, 25 iulie 2023, ora 18.00, vernisajul expoziției de artă vizuală „Revelația Windy”, realizată de Windy Bircu (Danemarca).

Prezintă:

  • Vergil Cojocaru, cover, critic de artă
  • Daniel Chelaru, pictor
  • Armand Steriad, critic de artă
  • Elian Băcilă, pictor
  • Georgiana Ștefănescu, pictor
  • George Vlaicu, journalist
  • Speranța Ștefănescu, critic de artă

Ilustrația muzicală: sopranele Teodora Constantinescu, Alexandra Tănase și Irinuka Giju;

pian Corina Vlad Diaconescu și Cristiana Vărășteanu.

Lucrările semnate Windy Bircu se deosebesc de alte lucrări ale artei plastice prin profunzimea mesajului transmis privitorului, prin stilul unic de desen în ulei și prin faptul că se oferă privitorului posibilitatea de a-și crea propria interpretare, poveste, analiză. Stilul Windy este inconfundabil. Artista transmite emoția și mesajul desenând forme capilare în diverse cromatici îmbinate cu coloristică deosebită, cromatici care au un puternic impact vizual. Pot fi confundate cu niște caricaturi, dar, dacă ne uităm mai atent putem vedea anticonformismul execuției și starea în care ne transpun aceste lucrări. Spre exemplu, lucrarea de pe afiș denumită „Poison”, în format 40 x 50, reliefează interpretarea autoarei sale asupra falsității umane. Dar poate tot la fel de bine să semnifice și alte tematici existențiale. Depinde de capacitatea motivațională a fiecărui privitor de a o percepe. Șarpele are multe semnificații  în mitologia de pretutindeni, pornind de la ciclul nesfârșit al timpului și al universului la înțelesuri contradictorii gen sacru/profan, viață/moarte.

 Stilul Windy se regăsește în exprimarea suprarealistă și, uitându-ne atent la toate lucrările artistei, putem descoperi și citi ideile care se extind în ceva din ce în ce mai surprinzător și cu tentă de reflecție profundă asupra concepțiilor artistului. Și nu rămâne decât să ne întrebăm: „Oare, cu ce ne va surprinde data viitoare?” Tablourile expuse pe simeze, de foarte tânăra pictoriță Windy Bircu, ne duc cu gândul la pictura pe ceramică a grecilor antici, precum și la operele unui mare pictor suprarealist român, totodată un apreciat poet, Victor Brauner (1903 – 1966). Aflată la începutul carierei artistice în domeniul artelor vizuale, nu putem face altceva decât să-i urăm tinerei artiste să atingă genialitatea în exprimare așa cum au făcut-o iluștrii săi predecesori, reprezentanți de seamă ai suprarealismului, să-și păstreze stilul propriu și succesul va veni cu siguranță! Să fie într-un ceas bun!” (George Vlaicu, redactor-șef adjunct la „Cronica Timpului”)

 Windy Bircu s-a născut în 8 ianuarie 2005 în Herlev, Danemarca. Studii: Școala generală cu clasele 0-lX, Hedehusene, Danemarca. În prezent este elevă în clasa a X-a la Liceul din Frederiksberg-Danemarca. Este absolventă a Școlii de antrenori de tenis de câmp, DTF nivelul ll. Tenis Coach, promoția martie 2022, Copenhaga.

Expoziții și participări la concursuri internaționale: 2021-The Louxembourg Art Prize; 2021-The Derwent Art Prize; 2022-The Louxembourg Art Prize.

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei Zoom. Pentru participare în sistem online: transmiteți un e-mail la  adresa cultura@casaschiller.ro. Marți, 25 iulie 2023, veți primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a conferinței va putea fi vizionată din 02 august 2023 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.

Expozitia va fi deschisa in perioada 25.07.2023-07.08.2023
Se poate vizita: luni-10.00-18.00, marti, miercuri, joi, vineri-10.00-16.00