Conferința „Arhiva de arhitectură: Cristofi Cerchez 150”

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Primăria Municipiului București în parteneriat  cu Asociaţia Istoria Artei organizează joi, 31 martie 2022, la ora 18.30 conferința Arhiva de arhitectură: Cristofi Cerchez 150”, susținută de dr. Oana Marinache, istoric de artă, cercetător și președinta Asociației Istoria Artei și dr. Simona Condurățeanu, nepoata arhitectului.

„Cristea ”Cristofi” Cerchez (1872-1955) a fost un inginer si arhitect român, de origine armeană, creator important al stilului neoromânesc de la începutul secolului al XX-lea. Cu ocazia a împlinirii a 150 de ani de la naștere, personalitatea și cariera sa sunt readuse în atenția publicului prin intermediul publicațiilor și a evenimentelor culturale propuse în cadrul proiectului “Cristofi Cerchez 150” inițiat de Asociația Istoria Artei.

Cristofi Cerchez s-a născut în 4/5 iulie 1872 în comuna Băneasa-Herăstrău, în familia numeroasă a administratorului agricol Pavel Cerchez. A devenit inginer după ce a absolvit în 1894 Școala Națională de Poduri și Șosele din București și a beneficiat ulterior de o bursă privată pentru a urma cursurile de arhitectură de la Politehnica din Milano (unde a studiat între 1895-1898 la secția Arhitectură civilă).

Sunt prezentate pentru prima dată publicului carnețelele sale cu schițe, notițe și reproduceri, aflate în colecția nepoatei arhitectului, dr. Simona Condurățeanu. O parte dintre ele au fost realizat în perioada petrecută de Cerchez la studii în Milano, indicând sursele sale de lectură, inspirație și formarea profesională clasicizantă, cu repere din Torino, Ferrara, Milano, Piacenza, Pompei, Aachen, Berlin, Arles.

O altă serie de schițe ne indică reperele românești, din Câmpulung Muscel, Școala Centrală, Bufetul, Casa Melik, Casa Moruzzi, Colțea, Ateneul din București, Sf. Trei Ierarhi și Golia din Iași. Un loc de seamă îl ocupă și două reproduceri după litografia Mănăstirii Negru vodă de Michel Bouquet și după strada orientală din Albumul moldo-valah al lui Charles Doussault. Toate acestea ne ajută să înțelegem mai bine reperele estetice ale tânărului Cristofi Cerchez și să parcurgem împreună pașii în conturarea stilului “rumânesc”.  (Dr. Oana Marinache)

Participarea la eveniment la sediul instituției cu o programare prealabilă: e-mail cultura@casaschiller.ro, info@casaschiller.ro, sau telefon 021.319.26.88.