In cadrul ciclului de conferinţe dezbatere dedicate personalităților culturii etnicilor germani din Romania, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (str. Batiştei nr. 15) șI Primăria Municipiului București vă invită marti, 5 iunie 2018, ora 18:00 la evocarea celei mai proeminente personalități a culturii reșițene, Alexander TIETZ, scriitor, etnograf, ziarist și editor.
Cu acest prilej va fi prezentată prelegerea „Alexander Tietz și lumea sa: Banatul Montan“, susținută de Erwin Josef Țigla, cu prilejul aniversării a 120 de ani de la naștere și comemorării a 40 de ani de la trecerea în eternitate a etnografului, scriitorului și pedagogului reșițean Alexander Tietz (9 ianuarie 1898 -10 iunie 1978).
Va avea loc și vernisarea expoziției documentare de fotografie „Alexander Tietz și lumea sa“
Manifestarea este organizată în colaborare cu Forumul Democratic al Germanilor din Județul Caraș-Severin, F.D.G.R. – Regiunea Extracarpatică și F.D.G.R. București.
Prezintă:
Erwin Josef ȚIGLA,
Participă:
Christiane Gertrud COSMATU, Subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice în cadrul Guvernului României
Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică
Coordonatorul proiectului: Aurora FABRITIUS
„Dascăl erudit, reșițeanul Alexander TIETZ , 1898 – 1978, a devenit cu timpul scriitor de talent, ziarist fervent și editor, permanent fascinate de magia folclorului locurilor natale. Și-a dedicat intreaga viață culegerii de folclor autentic, povești populare, zicale, povestiri germane, basme, balade și povestiri, extinzându-și cercetările la folclorul românesc și sârbesc din Banat. Zestrea culturală rămasă de la Alexander Tietz însumează peste 1.000 de texte, ilustrând tradițiile și obiceiurile atniilor trăitoare în Banat, români, germani, slovaci, sârbi, italieni. Mare iubitor de drumeție Alexander Tietz a fost un explorator cu educație solidă, școlit la Budapesta și Cluj-Napoca, continuând apoi studiile în Austria, Germania și Italia, generos ca profesor, excelentul pedagog predând limbile germană, franceză, engleză, latină și rusă.
Turist împătimit, el a organizat numeroase excursii de studiu, deschizănd larg orizontul spiritual al tinerei generații, insuflându-le celor tineri dragostea pentru locul natal, setea pentru cultură, turism și protecția mediului.
Se poate spune că Alexander Tietz a fost un erudit, o figură ilustră a culturii noastre, personalitate complexă a etniei germane din Banatul Montan, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din România.” (Erwin Josef ȚIGLA)
Forumul Democratic al Germanilor din Județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița consideră data de 9 ianuarie debutul anului cultural al germanilor din sud-vestul țării, frumoasă semnificație oferită zilei de naștere a lui Alexander Tietz.
In anul 1995 a fost oficial inaugurată la Reșița Biblioteca Germană Alexander Tietz, din octombrie 2005 este inclusă în Centrul German de Tineret, Documantare și Cultură Alexandru Tietz.
In februarie 2004 i-a fost conferit lui Alexander Tietz titlul de Cetățean de Onoare post mortem al Municipiului Reșița. Cu acest prilej a fost dezvelit în fața noului Centru German de Tineret, Documentare și Cultură bustul marelui om de cultură realizat de sculptorul bucureștean Horia Flămându.
Dezbaterea se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.