Lansarea albumului FASCINAȚIA DELTEI DUNĂRII, realizat de dr. Klaus FABRITIUS și dr. Mircea GOGU BOGDAN

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii românești, Primăria Municipiului București și Casa de Cultură ”Friedrich Schiller” (Str. Batiștei nr. 15) organizează în seara zilei de joi , 27 septembrie 2018, ora 18,00 lansarea albumului FASCINAȚIA DELTEI DUNĂRII, realizat de dr. Klaus FABRITIUS și dr. Mircea GOGU BOGDAN, publicat la Editura Honterus, Sibiu, 2018. Concepția artistică aparține artistului plastic Eduard DULDNER.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu FDGR – Regiunea Extracarpatică și FDGR, București.

Prezintă:
Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele FDGR –Regiunea Extracarpatică, cercetător științific la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București
Dr. Mircea GOGU BOGDAN, cercetător științific, Centrala Ornitologică Română
Eduard DULDNER, artist plastic

Participă:
Christiane Gertrud COSMATU, Subsecretar de Stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul României

Cu acet prilej va fi vernisată și o expoziție de fotografie cu specii `rare de păsări și insecte din Delta Dunării. aparținând celor doi autori.

Ilustrația muzicală: Cristian BALAȘ, vioară

Coordonatorul proiectului Aurora FABRITIUS

“…..acolo unde bătrânul DANUBIU își pierde și apa și numele în mare…..”/ “……dort wo der alte Danubius seine Gewasser und seinen Namen im Meer verliert…..“ (Jean Bart, Europolis)

Evenimentul dedicat Deltei Dunării se înscrie în ciclul ce reunește prezentări ale faunei și florei specififice acestui loc special, miracol natural, căruia cei doi cercetători i-au închinat decenii de studiu, cât și proiectele actuale în curs de desfășurare pentru ocrotirea acestui obiectiv UNESCO. Colocviul reprezintă totodată și o invitație turistică. Păstrarea speciilor rare de păsări, a speciilor ocrotite sau pe cale de dispariție presupune profesionalism și responsabilitate, costuri financiare alocate politicii de ocrotire a mediului. Importanța este insă majoră și prioritar europeană.

„Delta, după câte știu, seamănă cu lacul cel cenușiu, unde pelicanul bătrân stă toată ziua grav, așteptând un fotograf. (…) Pentru că anual, în Delta Dunării se deschide, pentru o lună și jumătate Expoziția păsărilor neâmpăiate. (…) Intrăm acum într-o pădure unde nu cresc mure. Copacilor înalți, care au în vârf un pămătuf, li se spune în limba deltei „stuf”. În fiecare dimineață, aici e raiul puilor de rață, de nagâț și de bâtlan. Trestiile le țin loc de tobogan. (…) Și acum să luăm lotca, să ne poarte mai departe. Păcat că ea nu poate trece de-a curmezișul prin toate coclaurile și pe sub tot păpurișul. (…) N-o să ne rămână nici o insulă necunoscută, nici una, nici o barză nearătată cu mâna. Ba chiar și stelele din baltă le vom număra. Și-n timpul acesta , lin, lin, pe sub picioare vom simți cum se varsă Dunărea în mare.” ( Marin Sorescu, De-a Delta Dunării)

Evenimentul se va desfășura în limba română și limba germană. Intrarea este liberă.

Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 10.00 -17.00 în perioada 27.09.- 19.10.2018