Vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic Sorin Adam


Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat continuînd promovarea pictutii românești  contemporane și a organizat în 9 noiembrie 2015 vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic Sorin Adam.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu  Centrul Cultural Turc București/Yunus Emre Enstitüsü.

Sorin Adam s-a născut la Ploiesti in 1968. In perioada 1991-1996 urmează cursurile Academiei de Arte “Luceafărul”, București, Secția Pictură – clasa prof. Teodor Moraru. Din 1996 este licențiat Academia de Arte București. Intre 1998-2002 este preparator universitar la Academia de Artă “Luceafarul” din București. In 1997devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Sorin Adam are deja un impresionant palmares de expoziții personale și de grup atât în România, cât și în străinătate. Una dintre temele spre care s-a îndreptat în ultimii ani a fost lumea mediteraneană, pictorul realizând compoziții din Maroc, Egipt, Israel, Grecia. Un alt subiect predilect a fost Istanbulul, ca urmare a stagiilor de cercetare realizate cu sprijinul Institutul Cultural Român din Istanbul. Pentru celebrarea capitalei culturale europene 2010, Istanbul, Sorin Adam a făcut parte dintr-un grup de cinci artiști alături de Mircea Doinaru, Vadim Crețu, Mihai Potcoavă și Minu Movilă care au realizat o expoziție de pictură dedicată metropolei de pe Bosfor, vernisată și în Istanbul și la București, sub coordonarea ICR Istanbul.

În 2014 Sorin Adam a avut expoziții personale care au plasat în centru atenției de această dată Occidentul catolic, văzut în peisaje bretone, pariziene și de pe Valea Loirei. a lumii contemporane, fiind considerat de Vasile Grigore drept „un talentat pictor cu destin de mare artist și continuator al ilustrilor pictori europeni Gheorghe Petrascu, Nicolae Dărăscu, Corneliu Baba”. În expoziția care se va putea fi vizitată în următoarele două săptămâni se apleacă de această dată către un joc al peisajelor și umbrelor în nuanțe de alb, negru și nisip, aducând o notă diferită în creația sa.

Sorin Adam despre el însuși:

„Cred că m-a ajutat foarte mult faptul că mi-am descoperit chemarea către pictură la o vârstă la care aveam deja o educație estetică bine conturată, rezultat al contextului în care mi-am petrecut anii copilăriei. Lucrările din colecția părinților, pe care le vedeam – fie că voiam, fie că nu – zi de zi, întâlnirile cu diverși artiști care ne treceau pragul casei sau la care mergeam noi în vizită, discuțiile la care asistam mi-au stimulat ceea ce eu aș numi sistemul imunitar estetic, așa că nu am mai fost o pradă ușoară atunci când s-a pus problema să intru eu însumi în jocul artistic. Faptul că până la vârsta majoratului nici nu mă gândisem la această posibilitate a fost un alt atu, deoarece în acest fel am dobândit o anumită neutralitate dezinteresată, i-aș spune chiar obiectivitate, în a judeca operele de artă, fără a fi excesiv de critic, din invidie, și fără a mă entuziasma conjunctural atunci când aș fi simțit nevoia unui aliat în încercarea de a-mi ascunde propriile mele slăbiciuni.

Vasile Grigore – iulie 1999

„Timp de câteva ore, cât am stat în atelierul lui Sorin Adam, am văzut superbe picturi: naturi statice și nuduri de femei de o frumusețe plastică ce caracterizează un artist contemporan cu adevărat reprezentativ.

M-am bucurat, de asemenea, privind câteva peisaje italiene, pe care le alătur în timp românesc marilor capodopere ale lui Gheorghe PetrașcuNicolae Dărăscu și Corneliu Baba, artiști care au trăit din punct de vedere pictural miraculoase ore și zile în aura venețiană. Sorin Adam este un autentic continuator al acestor iluștri pictori europeni, fiind figurativ prin concept și semntiment, având remarcabile viziuni cromatice în scala luminii și o picturalitate expresivă în care materia – culoare îmbrățișează splendid starea picturală.

Între formă, culoare și valorație, echilibrul plastic este menținut de culoarea autentică, pe care Sorin Adam o simte ca pe o necesitate vitală. De altfel, tocmai echilibrul pictural creat de forme, culori și valorații, indiferent de subiect, definește convingător personalitatea acestui talentat pictor cu destin de mare artist.”

Augustin CostinescuBucureștiiunie 2009:

„…Incontestabil, talentul de pictor al lui Sorin Adam este înnăscut, dar expresivitatea artistică și siguranța profesională cu care se manifestă azi sunt, în egală măsură, rezultatul concertat al acumulărilor de cunoștințe, al exercițiului bine susținut și nu în ultimul rând al experienței de viață, inteligent tranferate în sfera propriei creații plastice. Așa se face că Sorin Adam a ajuns astăzi la deplina sa maturitate artistică și la o formulă armonioasă de exprimare în plan estetic, a cărei esență poate fi enunțată printr-un sugestiv adagiu potrivit căruia „ceea ce este frumos în natură trebuie să fie splendid în spectacolul pictural”. Altfel spus, pictura lui încântă ochiul și încălzește spiritul datorită pensulației și materiei generoase cu pastă pusă din belșug care „cântă” și slujește cum nu se poate mai bine sclipirilor unui spirit dionisiac și ale unei senzualități artistice bine temperate de un desen clar, cu certe „amintiri” din arta clasică.”

Sorin Adam – Albumul de grafică realizat cu sprijinul Prospero – Advertising Wizard – 2012, București, pag. 7

Mihai Constantin

„…Sorin Adam este un exemplu de pictor care a găsit rețeta compozițională și cromatică devreme, are conștiința artistică de sine realizată și a avut noroc să cunoască succesul înainte ca cinismul sau deznădejdea, două sentimente care macină multe suflete de artiști, să-i bată la ușă. Sunt premisele ca Sorin Adam să ajungă un venerat maestru al picturii contemporane românești.”

Sorin Adam – Albumul de grafică realizat cu sprijinul Prospero – Advertising Wizard – 2012, București, pag. 10

Radu Ionescu septembrie 2004

„Din seria sa, Sorin Adam este, cred, cel care s-a avântat cu mare îndrăzneală și perseverență pe drumul spinos al artei. Îndrăzneala l-a făcut să învețe, iar perseverența să nu renunțe până nu ajunge la un rezultat mulțumitor.

Șansa unor călătorii îmbogățitoare l-a făcut să cunoască orizonturi diverse și să înțeleagă acele discrete date care deosebesc un loc de altul, conferindu-i personalitate și unicitate.

Rezultatul acestor lecții, natura, mediul, natura moartă ne sunt înfățișate astăzi.

Am convingerea că maestrul său, Vasile Grigore, poate fi mulțumit de elevul lui.”

Expoziții personale:
1993 – 1996-1997-2009 Galeriile de Artă ale Municipiului Bucuresti
1997-1998 – expoziții Italia
1997 – Muzeul de Artă – Constanța
1999 -2002-2004-2006-2008-2014 Cercul Militar Național – București
2003- Muzeul de Artă – Ploiești
2003 – Muzeul Municipiului București
2007- Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” – Istanbul (Galeria Isik)
2009- Palatul Beldiman – Iași
2009- Galeria Occident București
2011- Galeria de Artă “Frezia – Dej
2014- Muzeul de Artă – Constanța
2014- Salonul Național “Ion Andreescu” – Buzău
2015 – Galeria de Artă “Calea Victoriei 33”