Vernisajul expoziţiei de fotografie „SCRIITORI AUSTRIECI”. A TREIA GENERAŢIE (1975-1995)

Casa de Cultură “Friedrich Schiller” a organiat în 19 ianuarie 2001 vernisajul expoziţiei de fotografie Scriitori austrieci. A treia generaţie (1975-1995) a fotografului Sascha Manówicz.

Expoziţia a fost organizată de Ambasada Austriei la Bucureşti, Ministerul de Externe din Austria şi Casa de Cultură “Friedrich Schiller” şi s-a putut vizita în perioada 19 ianuarie – 7 februarie 2001.

Expoziţia a fost  deschisă de excelenţa sa dr. Karl Vetter von der Lilie, ambasadorul Austriei la Bucureşti şi de dr. Rainer Schubert, Ataşatul Cultural al Ambasadei Austriei la București.

Expoziţia a fost prezentată pentru prima dată la Târgul de Carte de la Frankfurt, în 1995.

Catalogul expoziţiei cuprinde fotografiile-portret şi un rezumat al biografiilor autorilor respectivi, precum şi un eseu semnat de Klaus Zeyringer, în cuprinsul căruia este descris conceptul de „literatură austriacă“ între 1945 şi 1995.

Fotografiile-portret a 60 de autori ai „generaţiei a treia“ relevă literatura contemporană austriacă (1945–1995) şi în special evoluţia, respectiv tendinţele din ultimii 20 de ani.

Pentru prima oară sunt înfăţişaţi în diversitatea lor autorii generaţiei a treia, iar literatura lor este reprezentată cu tendinţele, motivele şi temele ei în contextul istoriei literaturii de după 1945.

Pentru publicul larg, expoziţia oferă o privire de ansamblu asupra literaturii contemporane austriece dintre 1945–1995, într-o formă concentrată, precum şi un răspuns la întrebările: “Există literatură austriacă?“ şi „Ce reprezintă de fapt literatura austriacă?“