Vernisajul expoziției de fotografie: ROMA JUBILEULUI – ROMA ETERNĂ


Casa de Cultura „Friedrich Schiller” a organizat în 4 mai 1999 în parteneriat cu Nunțiatura Apostolică în România, Revista Actualitatea Creștină a Arhiepiscopiei romano-catolice de București  și Asociația umanitară a germanilor catolici din București vernisajul expoziției de fotografie întitulată ROMA JUBILEULUI – ROMA ETERNĂ, a artistului fotograf Dan Fonosch.

Au participat: Jean-Claude Perisset, Nunțiul Apostolic, Arhiepiscopul Ioan Robu, Marina Fara, Redactor Șef – “Actualitatea Creștină”.

Să sfințiți anul al cincizecilea, să se vestească eliberarea pe pământul vostru pentru toți locuitorii lui” (Lev 25, 10). Cu aceste cuvinte, Dumnezeu îi poruncea lui Moise să vestească jubileul: să-l vestească în sunetul cornului (yobel), ca an de sfințire, de reînnoire, de revenire la timpurile inițiale.

În anul 1300, Papa Bonifaciu al VIII-lea relua vechea tradiție a jubileelor, tradiție cu o semnificație specială pentru Biserica vie: jubileul este timpul harului, al iertării, al milostivirii divine. Amintirea acestui Papă, în Bazilica San Giovanni in Laterano sau în acea impresionantă Biserică a moaștelor, Santa Maria in Ara Coeli, ar putea fi un hotar de unde så pornească o cronologie jubiliară.

Dar acest hotar este mult mai vechi și noi o știm prea bine: spre el se îndreaptå pașii noștri pelerini la mormântul altar al Primului Papă. In Bazilica Sfântului Petru, succesorii lui, până în ziua de azi, ne deschid Poarta Sfântă a Jubileului, care înseamnå eterna întoarcere la începuturile credinței la credința genuină a primilor ucenici ai lui Cristos, a căror mărturie radicală o regăsim pretutindeni, surprinså cu duioșie în imaginile calde ale mozaicurilor în Santa Maria in Trastevere, în bisericile martirilor, dintre care aici, ilustrate, Santa Cecilia, San Teodoro, în mărturiile păstrate cu grijă în catacombe sau cripte, dar și în imagini precum lanțurile din Biserica San Pietro in Vincoli.

Dar Jubileul înseamnå în primul rând bucurie. Iar imaginea Romei nu epuizeazå nicicând bucuria senină și cordială a rezonanțelor culturale, harul unic al marilor inspirații artistice: Podul Sant Angelo, fântânile Romei și noua statuie a lui Ulisse, ca semn al întâlnirii dintre culturi.

O întâlnire cu Roma în pragul anului 2000 este pentru noi și mai semnificativă, acum când urmașul Sfântului Petru vine să ne viziteze, se va afla printre noi.” (Marina Fara, Redactor Șef – “Actualitatea Creștină”)

Gânduri pentru expoziția: “Roma Jubileului-Roma eternă”

Orice vizită poartă mesajul unei noutăți: Papa Ioan Paul al II-lea vine la București ca mesager al Evangheliei  Paștelui. El vine să pășească alături de toți discipolii români ai lui Cristos: le împărtșește speranțele și greutățile.

Toate drumurile duc la Enaus: grabnic ajungă ziua în care laolaltă vom fi la masa Celui Inviat.

Evanghelia este veșnic nouă: lume obosiă și dezamăgită așteaptă mărturia noastră comună.

Va fi atunci mare bucurie, un Jubileu mare pentru noi toți !“ (Roger Cardinal Etchegaray, Președintele Comitetului director pentru Marele Jubileu al anului 2000)

De ce astăzi o expoziție despre Roma?

La București nu lipsesc expozițiile, de orice gen, dovadă a interesului pentru artă, cărți, evenimente în lume, cultură în general. Această expoziție de fotografie conține însă, ceva deosebit, deja în faptul că este programată în ajunul Vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România și în vederea Marelui Jubileu al Anului 2000.

Vizitatori ai aceste expoziții, luați-vă timp pentru a vă însuși ceva din spiritul roman, al eternității sale mereu reîntinerită de eterna tinerețe a Spiritului lui Dumnezeu care “reînnoiește fața pământului “ (cfr.Ps 104,30),  Jean-Claude Perisset, Nunțiu Apostolic

Am să încep cu o imagine, prezentă în această expoziție și anume aceea a Porții Sfinte din Bazilica Sfântul Petru. Anul Jubiliar va fi inaugurat cu deschiderea acestei porți, în noaptea de Crăciun a acestui an. Gestul acesta simbolic ne poară cu gândul la orizonturile noi pe care ni le dorim, ca Biserică și familie umană, pentru mileniul care începe. Dar înseamnă în același timp și o pășire pe un teritoriu sfânt, așa cum au înțeles-o dintotdeauna, cei aflați în pragul templului, pregătindu-se să intre în spațiul liturghiei, al rugăciunii. Trecerea prin această poartă ne cere o transformare interioarå, ne cere o convertire.Jubileul înseamnă bucurie. Cu atât mai mare este bucuria noastră în așteptarea vizitei pe care ne-o va face urmasul Sfântului Petru: o parte a “Romei eterne” va sălășlui câteva zile printre noi” (Arhiepiscop Ioan Robu)   

DAN FONOSCH – E.S.H.Ph.

Născut în 1940, în Banat, România; Economist diplomat, studii postuniversitare de computere și statistică; Fotografiazå de la 16 ani; Intre 1965 și 1970 lucrează ca fotoreporter și realizator de emisiuni de televiziune; din 1970 este membru al Asociației artiștilor fotografi din România; a expus și publicat în țară și străinătate ( Franța, Ungaria, Finlanda, Luxemburg, Olanda, etc. ).

Este membru al Uniunii ziariștilor profesionști din România și al European Society for the History of Photography; ca freelance photographer colaboreazå cu agen¡ii de publicitate din țară și străinătate.

Expoziții:

„Edificii de cult din România “- 1994; „Germanii din București – Între calvar și speranță “ – 1996;

„Biertan, un loc în Europa “- 1996.