Vernisaj expoziție de sculptură și pictură “ÎNTRUPARE”

În cadrul promovării artei românești contemporane, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului Bucureşti și Uniunea Artiștilor Plastici vă invită joi, 5 decembrie 2019, ora 18.00, la vernisajul expoziției de sculptură și pictură ÎNTRUPARE” a artistului plastic Doru DRĂGUȘIN.

Curator: Mihai Plămădeală.

 „Icoana reprezintă o veritabilă fereastră prin care omul și Dumnezeu se pot privi față în față”.   (Părintele Dumitru Stăniloae)

Argumentul principal al cinstirii icoanelor este, deci, întruparea lui Isus Hristos: Odinioară Dumnezeu, cel netrupesc și fără formă, nu se reprezintă nicidecum în icoană. Dar acum, după ce s-a arătat în trup și cu oamenii a petrecut, înfățișez în icoană ceea ce este văzut al lui Dumnezeu, ne spune Sfântul Ioan Damaschinul. 

Sfântul Ioan Damaschinul: Nu ador materia, ci pe Creatorul materiei, Care a devenit materie de dragul meu, Care a vroit să locuiască în materie și Care, prin cele materiale, mi-a adus mântuirea
„Două sunt componentele ale creației lui Doru Drăgușin. Este vorba de spațialitatea pe care, la un mod absolut mirific, o emană picturile sale, lucrările de grafică, precum și eboșele vizând viitoarele creații sculpturale. Doru Drăgușin deține acel mirabil talent de a monumentaliza orice motiv abordat. Fie că se exprimă pe suportul de hârtie, fie că „speculează” la modul benefic, nobila fibră a lemnului, evidențiind-o în lucrări de maxim sintetism sau cioplește marmura într-o modalitate dură, neșlefuită, alternând-o cu suprafețe și arealuri volumetrice complex polisate, artistul îți afirmă harul nativ de descriptor al elementului universal uman. Vizita prin expoziția de la Galeria „Orizont” nu ne poate decât edifica asupra personalității unuia dintre cele mai reprezentative exponenți ai artei contemporane românești. Trebuie semnalat sintetismul, nota de de voită austeritate pe care plasticianul le vădește în totalitatea creațiilor sale, fie că este vorba de lucrări sculpturale volumetrice, imagini picturale sau simple eboșe, schițe de proiect. Expoziția de la Galeria „Orizont” constituie un real eveniment plastic, purtând semnătura lui Doru Drăgușin, un nume care va rămâne cu siguranță în panopticul plasticii românești contemporane.”

Doru DRĂGUȘIN s-a născut la 29 iulie 1954, în comuna Nicolae Titulescu, județul Olt.

1979 – absolvă Institutul de Arte Plastic „Nicolae Grigorescu”, secția sculptură, clasa profesorului Paul Vasilescu; 1979-1984 – burse de specializare ale UAP; 1982-1984 – primele două expoziții personale, la galeriile Kalinderu (reconstituire Ştefan Luchian) şi Galateea; 1984 – devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP);  Studii de specializare în Cehia, Germania, Italia, Belgia, SUA;

Participă la numeroase expoziţii de grup şi tabere de creaţie, în ţară: Măgura, Căsoaia, Costineşti, Gurghiu, Sighetu Marmaţiei Călăraşi, Piteşti, Tr. Severin, Dervent, Roşiorii de Vede – şi în străinătate – Bulgaria, Italia, Cehia, Germania, Franţa, Belgia, SUA. Monumente-portrete: Nicolae Titulescu, Constantin Brâncuşi, Mihai Eminescu, Gala Galaction, Mihail Kogălniceanu, Marin Preda.

Expoziția se poate vizita în perioada:  05.- 23.12. 2019 și 06.01.- 20.2020