Taras Șevcenco – poetul care ne unește

Cu susținerea Ambasadei Ucrainei în România și Parohiei ucrainene „Sf. Petru Movilă” din București, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București vă invită la evenimentul „Taras Șevcenco – poetul care ne unește. Spectacol literar-artistic cu ocazia aniversării a 210 ani de la nașterea poetului național ucrainean Taras Șevcenco”, care se va desfășura miercuri, 27 martie 2024, începând cu ora 17.30, la sediul instituției.

Prezintă:

Cuvântul de salut din partea unui reprezentant al Ambasadei Ucrainei în România

Prof. dr. Ioan ROBCIUC – „Un cuvânt despre Șevcenco”

Moderator: Prof. Iaroslava – Oresia COLOTELO

Participă:

Elevi de la hab-ul educațional ucrainean „Ostrivets” (Insulița) din cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul”, condus de Olha LOHVYNENC

Grup de copii de la Grădinița de copii din cadrul Jesuit Refugee Service (JRS) Romania, condus de Oxana MAKARENKO

Grupul vocal ucrainean „Zorea” din București

Ilustrație muzicală: Natalia – Ana PANCEC, violonistă a Filarmonicii „George Enescu” din București

Comunitatea ucrainenilor din București din cadrul Parohiei ortodoxe „Sf. Petru Movilă” organizează o întâlnire cu ucrainenii refugiați din Ucraina în București pe tema poetului național Taras Șevcenco. Întrucât luna martie este luna în care este sărbătorit poetul național ucrainean Taras Șevcenco, dedicăm această întâlnire memoriei poetului. Prin întreaga sa operă, poetul ucrainean se definește a fi întemeietorul limbii și literaturii ucrainene moderne, lucru extrem de important la acele vremuri, 1814-1861. Datorită creației sale literare, Taras Șevcenco a devenit o punte culturală între popoare, iar celebrarea sa îi uneşte pe ucrainenii din țara natală cu cei din diaspora.

Taras Şevcenco este poetul care a cunoscut chinurile deportării şi persecutarea miliţiei ruse, însă nu a cedat şi a militat până la moarte pentru eliberarea naţională a poporului ucrainean. Creaţia sa era orientată și împotriva expansiunii, uzurpării şi anexării teritoriilor. Astăzi, cuvintele și poeziile sale sunt din nou actuale și se potrivesc cu ceea ce se întâmplă în Ucraina.

În cadrul programului va avea loc un medalion literar-artistic, în care va fi prezentată viața și activitatea poetului, precum și poezii și cântece pe versurile poetului. Natalia Pancec, solista Filarmonicii „George Enescu”, va interpreta la vioară o suită de melodii ucrainene.

La eveniment vor participa și copiii din familiile refugiate din Ucraina, în București. Va avea loc un dialog între ucrainenii din București și persoanele refugiate din Ucraina, având în prim-plan problemele cu care această comunitate se confruntă de peste doi ani, și ar putea, eventual, să fie ajutată de frații lor ucraineni din România, țara care i-a găzduit pentru a-și putea salva viața de războiul nimicitor din Ucraina.

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei Zoom. Pentru participare în sistem online, transmiteți o solicitare la adresa de e-mail cultura@casaschiller.ro pentru a primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a evenimentului va putea fi vizionată din 03.04.2024 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.