În cadrul evenimentelor dedicate istoriei şi culturilor lumii, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” şi Primăria Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Smart Art, BES, Centrul de Artă „Euterpe”, organizează în premieră Spectacolul eveniment Old is gold – Mujra, care se va desfășura sâmbătă, 25 mai 2024, începând cu ora 16.00, la sediul instituției.
Concept, text şi coregrafie: Carmen Coţovanu Pesantez
Invitat special: Cântăreața de muzică indiană Naliny (Mariana Gabriela Sharma)
Interpretează: Carmen Coţovanu Pesantez, Angelica Floareş și Maria-Mădălina Constantin
Spectacolul Old is gold – Mujra constituie un periplu muzical și coregrafic în istoria cinematografiei indiene, un omagiu adus marilor cântăreţi şi compozitori, actori și coregrafi ai Indiei, care au creat o „Epocă de Aur”.
Datând din perioada regilor moguli (sec. XVI-XIX), Mujra reprezintă o artă plină de sensibilitate şi rafinament, care combină elemente ale stilului de dans clasic Kathak cu muzica şi poezia, teatrul şi mima. Mujra sau Kathak Darbari atinge apogeul la curţile marilor nobili („nawabi”), patroni ai artelor şi literaturii. Se distinge printr-o graţie şi eleganţă aparte a mişcărilor, prin transpunerea emoțiilor, prin frumuseţea şi strălucirea costumelor. Acest gen obişnuia să încânte audienţa cu ocazia seratelor muzicale şi poetice – „mehfil”, unde se întreceau cei mai iscusiţi poeţi şi compozitori.
Sub ocupaţia britanică, o perioadă de declin spiritual şi cultural, Mujra a fost considerat un dans decadent, fiind asociat cu moravurile uşoare, iar dansatoarele erau dispreţuite. Ulterior, această formă artistică şi-a recăpătat strălucirea şi semnificaţia de odinioară, bucurându-se până astăzi de aprecierea publicului. Dincolo de filonul artistic, Mujra reprezintă o moştenire culturală nepreţuită, precum şi o celebrare a feminităţii, sensibilităţii, eleganţei şi strălucirii unei epoci demult apuse.
Naliny (Mariana Gabriela Sharma) este cântăreaţă de muzică indiană clasică, semiclasică şi tradiţională, fiind apreciată de specialişti drept „Privighetoarea României” pentru vocea sa remarcabilă, cu inflexiuni deosebite, şi pentru interpretarea autentică. A studiat muzică clasică indiană – stilul Hindustani la Universitatea din Pune (India), ca urmare a unei burse oferite de Guvernul indian, în perioada 2006-2008. Are peste 250 de piese muzicale, iar în anul 2023 a lansat în premieră albumul „Mehfil. Evergreen Ghazals” la Casa de Cultură „Friedrich Schiller”. A colaborat cu artişti renumiţi şi personalităţi ale lumii culturale, participând la nenumărate spectacole în România, India, Siria, Anglia şi în alte ţări ale lumii. Activitatea sa artistică de promovare a muzicii indiene clasice şi de film şi contribuţia adusă la dezvoltarea relaţiilor culturale româno-indiene i-au fost recunoscute prin acordarea de numeroase premii şi diplome oferite de Ambasada Indiei la Bucureşti şi de Asociaţia Culturală Româno-Indiană (RICA).
Soprana Maria-Mădălina Constantin este solistă a Filarmonicii „George Enescu” din București. A concertat în numeroase spectacole, pe scene cunoscute din întreaga țară, dar și din străinătate și s-a bucurat de numeroase apariții televizate. Pasionată de dans deopotrivă, este invitată în Spectacolul „Old Is Gold. Mujra”.
Carmen Coţovanu Pesantez este coregraf, specialist în cultură şi civilizaţie indiană, filolog, traducător, formator, organizator şi promotor cultural. S-a specializat în stilul de dans clasic indian Kathak, specific nordului Indiei, dar a abordat şi alte stiluri de dans din culturile lumii. Se remarcă prin coregrafia originală în care tehnica, rafinamentul şi expresivitatea artistică se îmbină cu inovaţia şi eleganţa, propunând, cu fiecare reprezentaţie, noi abordări tematice. A realizat coregrafia la numeroase spectacole, fiind partener în importante proiecte culturale. A obţinut numeroase premii şi distincţii pentru promovarea muzicii și dansului, a artelor și creațiilor literar-artistice autentice, a diversității culturale și a valorilor universale.
Angelica Floareş a început să studieze dansul clasic indian, precum şi alte stiluri de dans din diferite spații ale lumii, în cadrul Centrului de Artă „Euterpe”, remarcându-se prin sensibilitate şi talent, susţinute de pasiune, dedicaţie şi perseverenţă în asimilarea cunoştinţelor tehnice şi artistice, prestaţia lor bucurându-se de o reală apreciere din partea publicului. A participat cu spectacole în cadrul unor importante proiecte culturale.