SPECTACOL EVENIMENT „CONFLUENȚE ARTISTICE” FRIDA KAHLO și AMRITA SHER-GIL


În cadrul evenimentelor dedicate istoriei şi culturii indiene, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” şi Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Centrul de Artă „Euterpe”, organizează sâmbătă, 26 martie 2022, ora 16.00, SPECTACOL EVENIMENT „CONFLUENȚE ARTISTICE”  FRIDA KAHLO și AMRITA SHER-GIL

Ilustraţie muzicală: Cantautorul ecuadorian WLADIMIR PESANTEZ
Imagini şi înregistrări audio din arhiva de evenimente a Centrului de Artă „Euterpe”

Concept, coregrafie şi prezentare: CARMEN COŢOVANU PESANTEZ

Interpretează: CARMEN COŢOVANU PESANTEZ şi ANGELICA FLOAREŞ

Amfitrion: MARIANA DULIU, Director al Casei de Cultură „Friedrich Schiller”

Evenimentul „CONFLUENȚE ARTISTICE” dezvăluie, printr-o fuziune de muzică şi dans, personalitatea a două artiste remarcabile – FRIDA KAHLO (Mexic) şi AMRITA SHER-GIL (India) la care regăsim similitudini nebănuite, în ciuda spaţiilor culturale diferite în care au trăit. Este un omagiu adus Femeii – forţei, energiei şi puterii sale de creaţie şi sacrificiu, pe de o parte, şi fragilităţii, gingăşiei şi sensibilităţii sale sufleteşti, pe de altă parte. Frida Kahlo şi Amrita Sher-Gil sunt două pictoriţe ale secolului XX care au revoluţionat artele frumoase prin abordarea originală, deosebit de expresivă şi liberă de orice constrângeri, reprezentând două figuri emblematice ale feminismului perioadei în care au trăit şi creat. Spirite vizionare, cu o viaţă personală agitată, ambele artiste au exemplificat în creațiile lor frumuseţea vieţii şi a fiinţei umane, cu bucuriile, dar mai ales cu suferinţele ei, reprezentând surse de inspirație pentru generații întregi de pictori, dar și de actori, scriitori și muzicieni, care au interpretat şi recreat operele acestora, de-a lungul timpului. Temele creațiilor lor dezvăluie frumusețea și esența feminității redate în modul cel mai elocvent posibil. Lor li se datorează valorificarea costumelor și podoabelor tradiționale și crearea unor trenduri în lumea modei.

FRIDA KAHLO (6 iulie 1907 – 13 iulie 1954) s-a făcut cunoscută mai ales prin autoportretele sale pictate în stil suprarealist, reflex al suferinţei fizice cauzate de urmările unui accident care şi-a pus amprenta asupra întregii sale vieţi: „Mă pictez pe mine, pentru că mult prea adesea sunt singură şi pentru că sunt subiectul pe care îl cunosc cel mai bine”. Opera sa este considerată emblematică pentru cultura naţională mexicană, îmbinând stilul suprarealist cu tradiţiile indigene, multe din lucrările sale fiind apropiate de arta naivă şi „folk art”. A realizat aproximativ 140 de picturi, zeci de desene şi studii. A fost căsătorită cu renumitul pictor mexican Diego Rivera, care i-a fost totodată îndrumător şi care a influenţat-o în stil şi tehnică. Frida Kahlo devine cunoscută pe plan internațional la sfârşitul anilor ’70 şi începutul anilor ’80, odată cu dezvoltarea curentului „Neomexicanismo”, prin care încep să fie reconsiderate operele unor artişti, în vederea valorificării tradiţiilor amerindiene ale Mexicului.

Frida Kahlo a devenit prima femeie de origine hispanică căreia i s-a dedicat o marcă poştală a SUA (2001). Celebrarea a 100 de ani de la naşterea Fridei Kahlo (2010) a fost marcată prin cea mai mare expoziţie organizată vreodată cu lucrările ei, la Palacio de Bellas Artes, în Mexic. „Casa Azul”, unde artista s-a născut şi s-a stins din viaţă, a devenit Muzeul „Frida Kahlo”, devenită astăzi o locaţie extrem de căutată de turişti.

 AMRITA SHER-GIL (30 ianuarie 1913 – 5 decembrie 1941) este recunoscută drept „Frida Kahlo a Indiei” pentru felul „revoluţionar” în care a reuşit să redea întrepătrunderea formelor artistice europene cu cele indiene. Este considerată una dintre cele mai impresionante şi mai talentate artiste indiene din perioada precolonială, „una dintre cele mai mari artiste de avangardă de la începutul secolului XX” şi o „pionieră” a artei indiene moderne – „Renaşterea Bengaleză”. Aparţinând curentului post-impresionist, Amrita Sher-Gil este totodată „cea mai scumpă pictoriţă indiană” din punct de vedere al valorii tablourilor sale. A început să picteze de la vârsta de 8 ani, iar recunoașterea și-a câştigat-o la 19 ani, cu tabloul „Young Girls”/„Tinere fete” (1932). Dacă în prima parte a carierei sale artistice (1932-1936) se observă influenţa europeană, în cea de-a doua (1937-1941), influenţa artei indiene își face simțită prezența. A fost singura artistă de origine asiatică şi cea mai tânără membră asociată a Marelui Salon de la Paris. Guvernul Indian a declarat creaţiile sale drept „valoare artistică naţională” (1972), majoritatea fiind deţinute de Galeria Naţională de Artă Modernă din New Delhi. La 100 de ani de la nașterea artistei indiene, UNESCO a declarat anul 2013 drept „Anul
Internaţional Amrita Sher-Gil”. Proiectul face parte din seria de Evenimente-omagiu dedicate artistului şi cantautorului Wladimir Pesantez (4 decembrie 1967, Quito, Ecuador – 23 iulie 2021, Bucureşti, România) – inițiator al conceptului „Confluențe Artistice” –, care rămâne în memoria publicului în calitate de realizator şi prezentator al emisiunii „America Latină se prezintă” (Radio România Muzical, 2001-2012), făcând cunoscute creaţiile muzicale şi literare ale continentului sud-american și nu numai.

Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la  adresa cultura@casaschiller.ro  veți primi în timp util link-ul de conectare la conferința online. Informații la telefon 021.319.26.88

Evenimentul va putea fi vizionat din 1 aprilie 2022, accesând site-ul Casei de Cultură „Friedrich Schiller” (www.casaschiller.ro) sau pagina de Facebook (www.facebook.com/casadeculturafriedrichschiller).