„Pe treptele vântului” (45 Ani Grupul de Acțiune Banat)

În cadrul ciclului de evenimente dedicate Moștenirii culturii germane din România, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Primăria  Municipiului București, Forumul Democrat al Germanilor- Regiunea Extracarpatică și Forumul Democrat al Germanilor din București, vă invită marti 21 noiembrie 2017, la ora 18.30 la Casa Schiller  (str. Batiştei nr. 15) la prezentarea filmului: „Pe treptele vântului” (45 Ani Grupul de Acțiune Banat) realizat de regizorul Cristian AMZA.

Prezintă: membrii fondatori ai Grupului de Acțiune Banat

Werner KREMM

Johann LIPPET

 William TOTOK

Cristian AMZA, realizator TVR

Cu participarea:

Răduța MATACHE, Ambasador, Ministerul Afacerilor Externe

Christiane Gertrud  COSMATU, Subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernului   României

Grupul de Acțiune Banat (în germană Aktionsgruppe Banat) a fost gruparea tinerilor autori de limbă germană din din Timișoara care a existat între anii 1972 și 1975. Denumirea oficială sub care a funcționat era Cenaclul Universitar al Casei de Cultură a Studenților din Timișoara.

Cei nouă membrii fondatori Albert HYPERLINK „https://ro.wikipedia.org/wiki/Albert_Bohn”BohnRolf BossertWerner HYPERLINK „https://ro.wikipedia.org/wiki/Werner_Kremm”KremmJohann HYPERLINK „https://ro.wikipedia.org/wiki/Johann_Lippet”LippetGerhard HYPERLINK „https://ro.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Ortinau”OrtinauAnton HYPERLINK „https://ro.wikipedia.org/wiki/Anton_Sterbling”SterblingWilliam TotokRichard WagnerErnest HYPERLINK „https://ro.wikipedia.org/wiki/Ernest_Wichner”Wichner „[…] erau legați de la bun început din mai multe puncte de vedere, provenind din acelaș mediu social: s-au născut ca fii de țărani colectiviști între anii 1951-1955 în mediul rural, aparținând minorității germane din Banat. […]. Au terminat studiul de germanistică la Universitatea din Timișoara. ” (Sarah Langer,2010)

Drept dată a înființării grupului este considerată ziua de 2 aprilie 1972, când în suplimentul pentru studenți Universitas al ziarului Neue Banater Zeitung, sub titlul Am Anfang war das Gespräch (La început a fost discuția), au fost publicate opiniile rezultate la o masă rotundă pe tema situației tinerei generații, cu ilustrarea ei ideologică și social-politică în literatură. Cu această ocazie, Horst Weber, redactor al săptămânalului sibian Die HYPERLINK „https://ro.wikipedia.org/wiki/Die_Woche”Woche, într-un articol intitulat Aktionsgruppe (Grupul de acțiune), apărut la 14 mai 1972, își afirma speranța creării unui „grup de acțiune al tinerilor scriitori”. Membrii grupului au asimilat acest nume, cu care s-au autodenumit din acest moment: Aktionsgruppe Banat. (Nikolaus Berwanger)

Membri grupului se formaseră ca scriitori încă de pe când erau în ultimul an de liceu. Ajunși la facultate, lucrările lor au început să fie publicate în revista Neue Literatur din București, unde Gerhardt Csejka era redactorul care le promova aparitiile..

Anton Sterbling descrie cadrul oficial în care activează acest cenaclu literar tânar: „[…] produsele noastre literare, care pentru noi deveneau tot mai importante, apăreau mai întâi în pagina elevilor a ziarului timișorean Neue Banater Zeitung, iar pe urmă și în alte ziare si reviste […], în suplimentul studențesc ‘Universitas’” […].

Serile literare aveau loc de obicei la Casa de cultură a studenților a Universității Timișoara.

Membrii grupului publicaseră sau prezentaseră în public poezii și eseuri cu un conținut în care se refereau la regimul existent în România, denunțându-i atât forma cât și fondul. Prin starea lor de spirit protestatară, în operele lor criticau acolo populismul, propaganda care denatura realitățile României, nehotărârea populației în fața unui sistem politic ce arăta o indiferență totală față de om.[7]

William Totok declara într-un interviu, în august 2002, că Aktionsgruppe Banat s-a constituit în anul 1972 ca o grupare a unor tineri autori care, în mod programatic, încercau să creeze o literatură neconvențională, angajată în sensul adevărat al cuvântului, axată pe o perspectivă declarat social-critică, opusă unui estetism elitarist, apolitic și distanțat față de realitatea imediată. Ideologia grupului era tributară scrierilor stângii nedogmatice occidentale, iar textele literare urmau o linie comună, oarecum unitară, inspirată atât din laconismul dialectic al lui Bertolt Brecht, cât și din experimentele avangardiste ale „Grupului Vienez” sau a poeziei muzicii rock. Atitudinea politică a grupului nu a fost una principial anti-comunistă, ci doar critică față de socialismul real-existent. (Vitalie Ciobanu – Dialog cu William Totok, 2002)

În anul 1975 cenaclul Aktionsgruppe, in urma unor interventii dure din partea Securitatii, s-a declarat „autodesfiintat”, iar membrii grupului au trecut la cenaclul literar Adam-Müller-Guttenbrunn (Timișoara).

Evenimentul de marti, 21. noiembrie, se va desfășura în limba română și în limba germană. Intrarea este liberă.