Prezentarea filmului: HERMANN OBERTH  – EVADARE DE PE TERRA

În cadrul ciclului de evenimente dedicate Moștenirii culturii germane din România, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Primăria  Municipiului București, Forumul Democrat al Germanilor- Regiunea Extracarpatică și Forumul Democrat al Germanilor din București, vă invită luni 23 octombrie 2017, la ora 18.30 la Casa Schiller  (str. Batiştei nr. 15) la prezentarea filmului: HERMANN OBERTH  – EVADARE DE PE TERRA, realizat de regizorul Cristian AMZA. Scenariul și comentariul aparține analistului politic Dr. Anneli Ute GABANYI
Manifestarea  este organizata în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României.

Prezintă:
Dr. Anneli Ute GABANYI, analist politic
Robert ADAMS, Muzeul Spatial Hermann Oberth/ Feucht (R.F.Germania)
Cristian AMZA, realizator TVR

Cu participarea:
Christiane Gertrud  COSMATU, Subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernului României
Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele  Forumului  Democrat al Germanilor din RomâniaRegiunea Extracarpaticä

Coordonatorul proiectului: Aurora FABRITIUS

Hermann Oberth a fost, pe lângă rusul Konstantin Țiolkovski și americanul Robert Goddard, unul dintre cei trei părinți fondatori ai științei rachetelor și astronauticii. Cei trei nu au colaborat niciodată, în mod activ, concluziile cercetărilor lor fiind în mod esențial identice, deși cercetarea a avut loc în mod independent.
„Documentarul realizat la canalul TVR 2 al Societății Române de Televiziune prezintă rezultatul cercetărilor neobosite și minții iscoditoare a savantului sas și va rămâne ca un documentar de referință pentru istoria cuceririi spațiului cosmic
Filmarile au avut loc atât în Germania cât și în România. Pe teritoriul german s-a filmat în localitățile ,Feucht, Berlin, Peenemunde și Darmstadt, iar în România în orașele Sibiu, Sighișoara și Mediaș, alese pentru a ilustra  cinematografic viața savantului ardelean .
În urma pactului Ribbentrop –Molotov și divizării Transilvaniei, Hermann Oberth a fost nevoit să plece din România, ajungând în final la Peenemunde.
La Feucht a fost fondat Muzeul Spatial Hermann Oberth, unde cercetările sale au fost și sunt disponibile publicului.
Scenarista și analistul politic dr. Anneli Ute Gabanyi a prezentat la Berlin și la Peenemunde succesele profesionale ale lui Hermann Oberth și ale  discipolului său Wernher von Braun.
La documentar a colaborat și dr. Margrit von Braun de la Universitatea IDAHO  USA, fiica lui Wernher von Braun, cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu, prof. Reiner Kresken, Darmstadt – Centrul Spațial European, Robert Adams, vicepreședintele Muzeului Spațial Hermann Oberth din Feucht, prof. Philipp Aumann, curatorul Muzeului Istoric-Tehnic din Pennemunde, Karlheinz Rohrwild, directorul Muzeului Spațial Hermann Oberth din Feucht și rectorul Ioan Bondrea de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
Documentarul se încheie cu o prezentare scurtă a Centrului Spațial European ESA/ESOC din Darmstadt,  pentru a sublinia necesitatea cuceririi permanente a spațiului cosmic în scopuri științifice și pasnice.” (Cristian AMZA, realizator TVR 2)

Evenimentul se va desfășura în limba română și în limba germană. Intrarea este liberă.

,