Premiera filmului Sabia, Națiunea, Gândul

În cadrul evenimentelor dedicate Primului Război Mondial, entenarului Marii Uniri de la 1918 și recunoașterii internaționale la Conferința de Pace de la Paris (1919), Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller” vă invită miercuri, 30 octombrie 2019, ora 18.30, la premiera filmului documentar Sabia, Națiunea, Gândul, realizat de regizorul Cristian Amza. Filmul este o producție a studioului Video Art din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, finanțat prin programul dedicat Centenarului României (1918-2018) și Primului Război Mondial.

„Un film despre un ideal împlinit prin sabia și sacrificiul regelui Ferdinand, prin gândul și dăruirea reginei Maria, prin jertfa fără preget a națiunii române. O evocare, realizată cu mijloacele celei de-a șaptea arte, a unei perioade de un dramatism aparte, cu alegeri dificile, cu iluzii spulberate rapid, cu înfrângeri și victorii, cu umilințe și cedări, dar cu un final fericit, apoteotic, ca drept răsplată a lui Dumnezeu pentru suferințele îndurate”. dr. (col.) Petre OTU

La 15 octombrie 1922, regele Ferdinand și regina Maria s-au încoronat la Alba Iulia, în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari. Marele istoric Nicolae Iorga sintetiza semnificația înaltă a acestui eveniment: „Astfel, printr-un fericit destin, i-a fost dat regelui Ferdinand să poarte coroana stropită cu mult şi scump sânge, să culeagă după trei sute de ani moştenirea lui Mihai Viteazul”.
Se împlinea una din profețiile marelui patriot Nicolae Filipescu, care îi cerea: „Sire, să te încoronezi la Alba Iulia sau să mori pe câmpia de la Turda”.

Prezintă:
Dr. Anneli Ute GABANYI, politolog, Berlin
Prof. univ. dr. (col.) Petre OTU, istoric
Cristian AMZA, regizor

Participă:
Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele F.D.G.R., Forumul Regional-Regiunea Extracarpatică
ASR Michel de LAUFENBURG
Alma MELNIC, producător delegat, Studioul Video Art
Coordonatorul evenimentului: Aurora FABRITIUS

Filmul a fost realizat cu sprijinul Muzeului Național Cotroceni și Muzeului Național de Istorie a României. Regia: Cristian Amza, scenariul: Petre Otu, comentariul: Petre Otu, Cristian Amza, consultant artistic: Laurențiu Damian, consultanți istorici: Anneli Ute Gabanyi și Petre Otu, producător delegat: Alma Melnic, redactor: Marilena Ilieșiu, directori de imagine: Dănuț Pădure, Florian Varna, muzică originală: Narcis Lupan, sound design și înregistrare voce: Ion Bain, voce comentariu: Corneliu Ulici.
Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.