Lirica contemporană din Austria

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiștei nr. 15) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București organizează vineri, 15 septembrie 2023, ora 18.00 evenimentul Lirica contemporană din Austriaîn cadrul Festivalului Internațional de Poezie București, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române.

Prezintă scriitorii: Semier Insayif și Udo Kawasser.

Udo Kawasser (născut în 1965 în Voararlberg, lângă Lacul Constance în Austria). În adolescență a fost un fotbalist entuziast, în cele din urmă a ales să studieze literatura germană, franceză și spaniolă la Innsbruck și Viena. Teza de masterat despre Thomas Bernhard. Este poet, dansator contemporan, professor de germană, traducător de literatură în limba spaniolă, creatorul Galeriei de Poezie, cea mai importantă platformă online de poezie din Austria și al Festivalului de Literatură cu același nume din Austria. Câștigător al premiului Alfred Kolleritsch în 2020 și al Premiului Sacher Masoch în 2021.

Numeroase publicații în ziare, reviste și antologii din Germania, Austria, Elveția, Belgia, Argentina, Cuba, Mexic. În 2007 a publicat prima sa carte,  Einbruch der Landschaft. Zürich – Havanna, o carte de proză poetică.  A publicat cinci cărți de poezie, unele fiind rezultatul călătoriilor sale frecvente în Cuba:  kleine kubanische grammatik (2012), poeziile sale despre natură au apărut în volumul das moll in den molusken (2018), și cel mai recent, die blaue reise. donau – bosfor (2020).

Trilogy of Watter, formată din trei modele diferite de a scrie despre natură, a apărut între 2016 și 2019, inclusiv în revista Unter dem Faulbaum (Under the tree of laziness/decay), reconstrucția poetică a râului Ache din copilărie. Ein Versuch/ River. An Attempt și biografia interioară ironică a unui peisaj Ried / Marsh.

Mai multe dintre textele sale au fost publicate în diferite reviste literare, ziare și antologii din Austria, Germania, Elveția, Belgia, Spania, Argentina, Columbia, Cuba și Mexic.

A câștigat mai multe premii și a participat la festivaluri de poezie din întreaga lume, printre care la Timișoara (România) în 2017.

Semier Insayif (născut în 1965), locuiește la Viena, este poet, scriitor liber profesionist, mediator literal, președinte al Asociației profesionale BÖS, curator și moderator al evenimentelor literare la Societatea pentru literatură din Austria, Asociația pentru artă Alte Schmiede din Viena, a primit premii și burse. Insayif conduce Ateliere de creație, seminarii de literatură și este și  trainer pentru comunicare, pentru analiza interacțiunii consultant sistemic, mediator și supervizor. Din 1993 Insayif apare în public  prin lecturi în cadrul conferințelor în țară și în străinătate, precum și prin numeroase publicații în reviste literare, cataloage de artă, antologii și la radio. Participă la proiecte de artă, și setări de poezie și text cu compozitori.

Publicații individuale: 69 konkrete annäherungsversuche (volum de poezie + CD, Editura  Doppelpunkt, Viena, 1998); über gänge verkörpert oder vom verlegen der bewegung in die form der körper (poezii, Editura Haymon, Innsbruck, 2001); libellen tänze – blau pfeil platt bauch vier fleck martin hornstein – 6 suite pentru violoncel de J. S. Bach (BWV 1007-1012) (poezii + CD, Editura Haymon, Innsbruck, 2004); unter schall – gedichte im zweiklang, (offizin s., meran 2007); faruq (roman, Editura Haymon, Innsbruck 2009); boden los (poezii, Editura Haymon, Innsbruck 2012); über zeugungen (poezii, Editura Berger, Horn 2017); her zkranzverflechtung (sonete, Editura Hochroth , Viena 2018); mondasche (proză, Editura Klever, Viena, 2019); mondasche (CD, împreună cu violoncelista Cecilia Sipos, Viena, 2019)ungestillte blicke (poezii, Editura Klever, Viena, 2022).

Evenimentul se va desfășura în limba germană și română și va putea fi urmărit și în sistem online printr-o solicitare transmisă la adresa de   e-mail cultura@casaschiller.ro.

Vineri, 15.09.2023, veți primi în timp util link-ul de Zoom pentru conectare online. Intrarea este liberă. Evenimentul va putea fi vizionat din 22.09.2023 pe site-ul și pagina de facebook a instituției.