In cadrul ciclului „Moștenirea culturală germană din România„, avem plăcerea să vă invităm joi, 29 septembrie, ora 18.30, la conferința „Stefan W. Hell – Drumul spre Premiul Nobel”. Cu acest prilej, va avea loc și proiecția filmului “Stefan Hell- Un savant de excepție”, realizat de Cristian Amza (regizor UCIN).
Prezintă:
- Michael Szellner, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din Arad
- Cristian Amza, regizor UCIN
Participă:
- Irina Sanda Marin Cajal– Subsecretar de Stat, Ministerul Culturii
- Christiane Gertude COSMATU, Subsecretar de Stat, Departamentul pentru Relații Interetnice, Guverul României
- dr. Klaus Fabritius – Președintele Forumul Democrat al Germanilor din Romania – Regiunea Extracarpatică.
Ilustrația muzicală: orchestra de suflatori Karpaten Show, dirijor Hans Groza.
Premiul Nobel pentru Chimie a fost decernat în anul 2014 fizicianului german Stefan Walter Hell alături de cercetătorii Eric Betzig și William Moerner, ambii din SUA, pentru realizările lor în domeniul microscopiei optice.
Stefan Hell, director pentru chimie biofizicală laInstitutul Max-Planck de la Göttingen și șef de departament la centrul de cercetare oncologică de la Heidelberg, s-a născut la 23 decembrie 1962 la Arad dintr-o familie de șvabi bănățeni.
“Reîntors în Germania dupa un stagiu la Universitatea din Turku, Finlanda, lui Stefan Hell i s-a încredințat un post la Instititul Max-Planck din Göttingen. Acolo a găsit în sfârșit condițiile de lucru care îi permiteau ca în anul 2000 să facă o nouă descoperire revoluționară – microscopia STED, prin care a inaugurat un domeniu nou în microscopie printr-o rezoluție de ordinul nanometrilor. Cercetările sale deschid căi absolut noi în domeniul medicinii, de exemplu, în investigarea unor boli precum cancerul sau Alzheimer. De la descoperirea microscopiei STED i-a venit și recunoașterea, profesorul Stefan Hell obținând o serie importantă de premii, încununată în cele din urmă cu premiul Nobel”. (Cristian Amza)
Filmul “Stefan Hell- Un savant de excepție” a fost realizat de Cristian Amza; scenariul: Dr. Anneli Ute Gabanyi, Berlin; imaginea: Sorin Chivulescu; montajul: Sebastian Chelu; producator: Filaret Acatrinei.
Evenimentul se va desfășura în limba română și germană.